Partiumi és erdélyi koncertkörútra indul a Sárik Péter Trió – Interjú a zenekar vezetőjével

Tíz előadást magában foglaló partiumi és erdélyi koncert-turné keretében mutatja be Falusi Mariann vendégszereplésével a Jazzkívánságműsor magyarul harmadik lemezét a Sárik Péter Trió. Az új albumon pop, rock, disco, funky, blues, rock’n roll is megtalálható, megszólalnak Edda, Komár László, Máté Péter, Zalatnay Sarolta, Cserháti Zsuzsa, TNT dalok. Sárik Péter zongoraművésszel, a zenekar vezetőjével beszélgettünk.

A napokban mutattátok be a Jazzkívánságműsor magyarul harmadik lemezét. Miben hasonlít, avagy miben különbözik az előző két albumtól a mostani folytatás?

– Győztes csapaton és koncepción ne változtass, ez egy régi alapszabály. Mikor 2010-ben kipattant a Jazzkívánságműsor ötlete, egyáltalán nem gondoltam, hogy ekkora siker lesz. És nem csak a közönség imádja, hanem a szakma is elismerte a produkciót: a Jazzkívánságműsor első lemeze 2014-ben Fongoram-díjat kapott, mint “Az év hazai jazz-albuma”, 2016-ban a második lemez, 2023-ban pedig a Jazzkívánságműsor magyar 2. volt jelölt ugyanerre a kitünetésre.  Ez hihetetlenül nagy dolog és nagyon büszkék vagyunk rá. Épp ezért csak a dalok újak, a koncepció a régi.

– Mit tudhatunk meg a lemezről? Ezúttal milyen előadók dalai szólalnak meg?

Nagyon-nagyon vegyes az összkép, hisz van rajta pop, rock, disco, funky, blues és még rock’n roll is. Edda, Komár László, Máté Péter, Zalatnay Sarolta, Cserháti Zsuzsa, TNT és még sokan mások. Többszáz Jazzkívánságműsor-koncert van már a hátunk mögött, tudjuk, hogy mire mozdulnak az emberek, arra figyeltem, hogy olyan feldolgozások legyenek a CD-n, amik nagyot ütnek a fellépéseken.

– Kakukktojásként egy népdalfeldolgozás, pontosabban egy feldolgozás feldolgozása is helyet kapott az albumon. Hogyan esett a választásotok a könnyűzenei dalok mellett erre a dalra?

– Szerelmes lettem ebbe a dalba, ami a Ha te tudnád amit én címet viseli. Mint kiderült ez nem is népdal, hanem egy Nikola Parov szerzemény, csak a szövege népi eredetű. 
Amúgy ezen a lemezen mi is kívántunk jónéhány dalt. Novemberben Nagyszebenben játszottunk és a koncert után a szálláson elkezdtünk ötletelni, mindenki bemondta a kedvenc dalait, így most először nem csak a közönség kívánhatott. Így került az anyagba ez a szerzemény is.

– Elsőként szülővárosodban, Cegléden mutattátok be az albumot, majd azonnal erdélyi koncert-körútra indultok. Gondolom, egyik helyszínválasztás sem véletlen...

– Igen, Cegléden születtem és éltem húsz éves koromig, Csíkszereda pedig sok évig a második otthonom volt, hisz egy jó ideig kétlaki életet éltünk, két hét Budapest, két hét Szereda. Erdélybe 2004 óta minden évben eljövünk koncertezni, turnézni, és az összes Jazzkívánságműsor magyarul lemezt itt mutattuk be legelőször. Egyszerűen imádunk itt lenni, itt játszani, szóval ez egy roppant kedves hagyomány már nekünk.

Van különbség az erdélyi koncertek hangulata, a közönség reakciói és a magyarországi, vagy éppen külföldi előadások között?

Ez pont olyan, mint a jazz. Mindig és mindenhol egy kicsit más. Még az erdélyi fellépések között is van különbség, sőt lehet látni, érezni, ahogy egy-egy város közönsége változik az évek alatt. De az sem mindegy, mikor jövünk.

Életünk egyik legmegindítóbb turnéja a 2021-es volt, amikor közvetlen a világjárvány kapcsán meghozott zárlat feloldása után jöttünk Erdélybe. Döbbenetes volt a közönség reakciója, ahogy az emberek újra találkozhattak egymással, élő zenével, igazi, nem online koncerttel és ahogy kirobbant belőlük a sok elnyomott félelem, szomorúság és a veszteségek élménye.
Én még annyi könnyet és őrült kacagást nem láttam egy turnén sem. Csodálatos és félelmetes volt ezt átélni. Ott egyértelművé vált, hogy igenis kellünk az embereknek, kell a zene, a kultúra, hiába hisszük azt nehéz időkben,  hogy ez egy szükségtelen luxus.

– Mit gondolsz, minek köszönhető a Jazzkívánságműsor lemezek rendkívüli népszerűsége?

– Annak, hogy a Jazzkívánságműsor program őszinte, egyszerű, természetes, egyáltalán nem sznob, és bár sok helyen igazán kemény jazz szól, az olyan ügyesen be van csomagolva a legismertebb slágerekbe, hogy aki amúgy nem is szereti a jazz-t, az se veszi észre, hogy már egy órája ilyen zenét hallgat. Azért lássuk be, rajtunk kívül nincs még egy jazz-zenekar aki R-GO-t, Komár Lacit, Tankcsapdát, de ugyanakkor Bartókot is játszik.

Nyilván kellünk hozzá mi, Tibi, Atti, Mariann és én, kell a nyitottságunk és az, hogy mi az embereknek játszunk, nekünk kell a közönség szeretete, de ezt a saját zenénkkel akarjuk kivívni, soha nem kötünk azért zenei kompromisszumot, hogy többen kedveljenek minket. Egy Jazzkívanságműsor koncerten az első daltól az utolsóig velünk énekel a közönség, olyan, mint egy jó házibuli, ahol együtt vagyunk és jól érezzük magunkat. Ezt könnyű megszeretni.

– Ismerve Benneteket, biztos vagyok benne, hogy most sem ezen az egy projekten dolgoztok...

– Hát persze, hogy nem. Augusztusban vesszük fel az új Bartók lemezt, ősszel egy rigai énekesnővel készítünk egy koncertanyagot, télen pedig újra a saját szerzeményeimmel megyünk stúdióba. A tervek szerint 2024-ben Illényi Katicával adunk majd ki közös CD-t  és még számtalan ötlet van a tarsolyban. Szóval rengeteget dolgozunk, de ez a mellett, hogy nagy teher, egyben óriási élvezet is, hisz imádjuk amit csinálunk. Másrészt az, hogy ekkora a tempó és, hogy egyre nehezebb anyagokat készítünk, garancia a fejlődésre, ami nélkül pedig nem lehet előbbre jutni.

– Mennyiben másabb számodra mondjuk egy Edda számot és egy Bartók darabot eljátszani a zongorán?

– Hát az Eddát sokkal könnyebb (nevet)! Ahogy már az előbb említettem, a Jazzkívánságműsor dalainál a legfontosabb, hogy beinduljon rá a közönség, hogy igazi örömzene legyen. Van persze benne néhány őrült tempójú dal és nehezebb zenei részek, de közel sem annyi, mint a Bartók anyagban. Utóbbinál extrém módon tágítjuk a határainkat, a művek egy része annyira nehéz, bonyolult és gyors, hogy hónapok kellenek a megtanulásukhoz. Minden Bartók lemeznél óriásit fejlődik a zenekar, kicsit olyan, mintha  újra és újra diplomáznunk kellene egy-egy új egyetemi szakon. 

– „Álmodtam egy világot magamnak...”, szól az új  lemezeteken. Sárik Péter milyen világot álmodik?

– Mindenképpen békésebbet. Talán ez most a legfontosabb. A nagypolitikába nem szólhatunk bele, de arra odafigyelhetünk, hogyan bánunk, beszélünk egymással a hétköznapokban. Látom, érzem, hogy mennyi minden feszíti most az embereket, ezért, mint művész feladatomnak érzem, hogy a saját eszközeimmel próbáljak segíteni.

Igyekszem olyan zenéket írni, játszani, amik emelik a lelket, megmelengetik a szívet, a koncerteken feltölteni és jókedvre hangolni az embereket, hogy úgy érezzék van remény egy emberibb, jobb világra. Ha valaki jól van, jól érzi magát, akkor ezt adja tovább az utcán, a boltban, a munkahelyen és a családjában, így  apránként szebbé és jobbá lehet festegetni az életet.

A koncertturné pontos programja megtalálható a sarikpeter.hu honlapon.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?