A legjobbaktól tanulhatnak a jazzről a csíkszeredai fiatalok

A jazz vajon mi? címmel indított előadássorozatot fiataloknak a Csíki Jazzfesztivál szervezői. Az első előadást kedden este 8 órától a Sárik Péter Trió tagjai tartották a Csíkszeredai Sapientia EMTE nagy aulájában.

A nyolcadik Csíki Jazzfesztivál kínál idén premierszámba menő előadássorozatot Csíkszeredában. A július 28-31. között a Mikó-várban tartandó fesztivál szervezői ugyanis a jazzről szóló ismeretterjesztő előadások révén szólítják meg a közönséget. Szilágyi Nóra, a fesztivál főszervezője jelezte: a rendezvénysorozattal szeretnének rávilágítani arra, hogy a dzsessz nem csak a harmincon túli korosztálynak szól, hanem a fiataloknak is.

Nagyon sok olyan műfaj van, amelyet kevesen ismernek, vagy amelyekről nem tudják, hogy köze van a dzsesszhez, ezeket szeretnék az előadásokon bemutatni, megismertetni. Ugyanakkor olyan kérdésekre is válaszokat adnának a kurzus szervezői, mint mi is a dzsessz, mi az improvizatív zene, mi a kísérleti zene, illetve milyen zenei műfajokra és értékekre érdemes odafigyelni ahhoz, hogy ki tudjuk választani az igazi értékes zenét.

A budapesti Sárik Péter Trió tagjaival szervezett kedd esti főiskolai találkozóra főleg a gimnazistákat és egyetemistákat várták, akik névtelenül is beküldhették előzetesen kérdéseiket a jazzről.  Így a tanintézmény aulájának tanári dobogóján hangoltak a találkozóra a trió tagjai: Sárik Péter (zongora), Fonay Tibor (basszusgitár, bőgő), Gálfi Attila (dob). Az est bevezetőjében előbb Sárik Péter mesélt a zene fejlődéséről, a jazz kialakulásáról, majd alapvető fogalmakat tisztázott, és mutatott be nagyon közérthető stílusban. A bemutatásba a közönséget is bevonta, így az interaktív előadáson a jelenlévők jól szórakozhattak is.

Beethoven-est Csíkban is
Székelyföldi turnéja során május 7-én a Csíki Moziban lép fel a Sárik Péter Trió. A zenekar Beethoven műveit mutatja be dzsessz feldolgozásban. A merész és karakteres előadásokon a mester ismertebb darabjai hangzanak el, egyedi megközelítésben:  a 3., 7., 9. szimfóniák részletei, a Mormotás fiú dala egy Take 5 számmal vegyítve, az 5. zongoraszonáta funky stílusban, a 13. latinban. Az első előadást kedden este 8 órától Sárik Péter Trió tagjai tartják a Csíkszeredai Sapientia EMTE nagy aulájában.

Sárik Péter virtuóz jazz zongorista, aki egyébként a Csíki Jazzfesztivál művészeti vezetője is, a Maszol kérdésére elmondta: az előadás-sorozat ötlete abból fakadt, hogy megfigyeléseik szerint az emberek legnagyobb része a jazz legalapvetőbb fogalmaival sincs tisztában - még azok sem, akik járnak jazz-koncertekre. Mint fogalmazott: „ezzel nincs semmi baj, hiszen honnan is tudhatnák, hogy mi történik a színpadon? Sokszor még a klasszikus zenészek sem tudják, nemhogy a laikusok.” Ezért bíztatták a csíki közönséget már a beharangozóban, hogy bátran tegyék fel a „legbutábbnak tűnő” kérdéseket is.

Az est dramaturgiáját a kérdések adták. A kérdésekből viszont az is sejthető volt, hogy nem csupán teljesen laikusok, hanem hobbyból zenélő fiatalok, vagy zenét tanuló ifjak is ültek a közönségben. Kérdés volt például, hogy mitől jazz a jazz? – de emellett egészen technikai kérdések is: mint például az, hogy ritmus-modulációra vagy tempóváltásra esküsznek-e a trió tagjai? Vagy: hogyan érdemes tanulni a jazzt?

Megtudtuk, a tény, hogy a közönség előzetesen vagy helyszínen feltett kérdései alakították az est kimenetelét, rutin a Sárik Péter Triónak, hiszen minden egyes előadásuk teljesen más, és most is ugyanúgy improvizáltak, mint a koncertjeiken.

„Úgy éreztük, hogy a csíki előadás csúcspontja az volt, mikor a közönség kérésére különböző hangulatokat és érzelmeket mutattunk be” – összegezte a Maszolnak Sárik Péter. Örömet, bánatot, kedvességet, magányt „zenéltek el” - de szerinte a legnagyobb sikere a hitnek volt. És mivel együtt tapsolt és számolt a zenészekkel közönség, ezáltal jobban megérthették, hogy mi is az improvizáció – magyarázta a tanítás alapelvét Sárik Péter.

Mint mondta: készek a folytatásra, s a harminc alatti- illetve feletti közönségnek is azt üzenné, hogy amint megtudják a következő előadás időpontját, gyűjtsék a kérdéseket, ők mindenre válaszolnak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?