Orosz rendező nyitja, ukrán művészek zárják az avignoni színházi fesztivált

Forrás: az avignoni fesztivál Facebook-oldalaA hazájában meghurcolt Kirill Szerebrennyikov orosz rendező előadásával nyílik meg júliusban az avignoni fesztivál – jelentették be csütörtökön a szervezők. A két évvel ezelőtt egy sikkasztási – a támogatói szerint viszont koncepciós – ügyben feltételes szabadságvesztésre ítélt kormánykritikus művész ellen továbbra is külföldre utazási tilalom van érvényben.

„Most még nem tudjuk, hogy eljön-e Avignonba. Nagyon szeretnénk, ha ott lenne” – mondta az AFP hírügynökségnek Olivier Py fesztiváligazgató. Jelezte azt is, hogy az orosz előadás „műsorra tűzéséről már két évvel ezelőtt, az ukrajnai orosz inváziót megelőzően döntés született”.

A július 7. és 26. között megrendezésre kerülő avignoni fesztivál nyitóelőadása lesz az 52 éves rendezőnek Csehov A fekete barát című elbeszéléséből készült előadása, amelyet a fő helyszínen, a Pápai Palota díszudvarán mutatnak be.

Az előadásnak egy előzetes változatát januárban már bemutatta Kirill Szerebrennyikov Hamburgban, ahova megkapta Moszkvából a kiutazási engedélyt.

A kormánykritikus rendezőt 2017 nyarán tartóztatták le állami támogatások állítólagos elsikkasztásának vádjával. Az ügyészség munkatáborban letöltendő szabadságvesztést kért rá, de a bíróság felfüggesztett börtönre ítélte végül 2020 nyarán. Támogatói szerint Szerebrennyikovot koholt vádak alapján ítélték el.

Szerebrennyikov az ítélet értelmében három évig nem hagyhatja el hazáját. Az elmúlt években Zoomon és videókon keresztül rendezett színdarabokat szerte Nyugat-Európában.

Az avignoni fesztivál igazgatója jelezte, hogy fel sem merült a program módosítása az ukrajnai orosz agresszió miatt.

„Jelzésértékű, hogy a jelenlegi helyzetben egy orosz művésszel fogjuk megnyitni és ukrán művészekkel lezárni a fesztivált” – hangsúlyozta Olivier Py, aki saját estjére hívta meg a Dakh Daughters ukrán punkegyüttest, amely Angélique Kidjo francia-benini énekesnővel együtt fog fellépni.

„Szerebrennyikov hatalmas művész, régóta szerettük volna, hogy a fő helyszínen rendezzen, a fesztivál visszatérő vendégei közé tartozik” – hangsúlyozta a fesztiváligazgató.

„Mindig van valami önéletrajzi vonulat abban, amit Kirill csinál, de ezt mások művein keresztül teszi” – emlékeztetett Olivir Py a Csehov-elbeszélésére utalva, amelynek főhőse egy lassanként megőrülő értelmiségi.

Az orosz rendező januárban a helyi sajtónak Hamburgban azt mondta, hogy „fogalma sincs”, miért engedélyezték az orosz hatóságok a kiutazását rövid időre, miközben korábban számos kérelmét visszautasították. Kirill Szerebrennyikov így nem lehetett jelen júliusban a cannes-i fesztiválon, Petrov's Flu című filmjének bemutatóján sem.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?