Több erdélyi előadást és alkotót díjra jelölt a Román Színházi Szövetség

Macbett | fotó: Kolozsvári Állami Magyar SzínházBejelentette kedden 2022-es jelöltjeit a Román Színházi Szövetség (UNITER), több erdélyi előadás és alkotó esélyes.

A 30. UNITER-gála zsűrije, Alina Epîngeac, Doina Papp és Maria Zărnescu színikritikusok a 2021. január 1. és december 31. között bemutatott előadások közül válogatták ki a jelölteket. 

Két magyar produkció is szerepel a legjobb előadásra jelöltek között: a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház Haramiák című előadása (r. Florin Vidamski) és a Kolozsvári Állami Magyar Színház Macbett című előadása (r. Silviu Purcărete). A Haramiák díszlettervezőjét, Matej Sýkorát is díjra jelölték.Haramiák | fotó: Tomcsa Sándor Színház

A rendezői kategóriában jelölték Fehér Balázs Benőt a Piros fű című előadásért, amelyet a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata mutatott be, és a Székely Csaba Bánya-trilógiájának román változatát a bukaresti Román Drámaírók Színházában színpadra állító Horia Surut. 

A legjobb férfi főszereplő kategória jelöltjei között van Váta Lóránd, a Kolozsvári Állami Magyar Színház Cseresznyéskert című előadásában (r. Jurij Kordonszkij) nyújtott alakításáért Lopahin Jermolaj Alekszejevics szerepében.Váta Lóránd és Kézdi Imola a Cseresznyéskertben | fotó: Kolozsvári Állami Magyar Színház

A legjobb férfi mellékszereplő kategóriájában jelölték László Csabát, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának Grand Hotel Retromadár című előadásában, Szilveszter Zita szerepében nyújtott alakításáért. Ugyanebben a kategóriában jelölték Bogdan Nechifort is, aki Székely Csaba Bánya-trilógiájának bukaresti előadásában szerepel.

A legjobb tévészínház kategóriában jelölték a marosvásárhelyi származású Kiss Csaba rendezését, az Esti próbát (Repetiţie de seară), amelyet a Román Közszolgálati Televízió mutatott be. 

A debütdíjasok között szerepel Oláh Réka és Nagy Fanny, őket a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház kirakatszínházi előadásának díszlettervéért jelölték.

Az UNITER-díjra jelölt előadások mellett a színházi szervezet bejelentette a különdíjait is: a Kiválóság-díjat ebben az évben a nemrég elhunyt Ion Caramitru emlékének szentelik, posztumusz adják át a rendezői életműdíjat is Andrei Belgradernek, színészi életműdíjat kap Dana Dogaru és Virgil Ogășanu, díszlettervezői életműdíjat Adriana Grand. A jelöltek teljes listája itt olvasható.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?