Emir Kusturica lesz az orosz hadsereg központi színházának főigazgatója

Emir Kusturica lesz az Orosz Hadsereg Központi Akadémiai Színházának főigazgatója. A világhírű jugoszláv–szerb filmrendezőt Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kérte fel a tisztség betöltésére, és Kusturica az ajánlatot hálásan elfogadta kettejük hétfői találkozóján – közölte a sajtóval Rosszijana Markovszkaja, a minisztérium szóvivője.

Sojgu „az orosz kultúra legjobb hagyományainak megőrzésében és fejlesztésében játszott szerepére tekintettel” kérte fel a kétszeres Arany Pálma-díjas rendező-színészt, hogy legyen az orosz hadsereg vezető színházának irányítója.Fotó: Wikimedia Commons

A szóvivő szerint Kusturica megköszönte és nagy megtiszteltetésnek nevezte a felkérést, méltatta a színház „nagy múltját és hagyományát”, és kijelentette, hogy „egy olyan világban, amelyben gyorsan változnak az értékek, ő a klasszikus értékek megőrzésére fog törekedni”.

A 67 éves rendező tervei között szerepel színre vinni olyan híres filmek témáját, mint a Szállnak a darvak című 1957-es szovjet háborús filmdráma, vagy saját 2004-es abszurd realista drámája, Az élet egy csoda, amely egy család életét és szétesését mutatja be a délszláv háború alatt – mondta el a szóvivő.

Az 1929-ben alapított moszkvai színházban főleg háborús témájú drámákat játszanak.

Emir Kusturicát egyébként Putyin támogatójaként tartják számon, jelen volt az orosz elnök harmadik beiktatásán, támogatta, hogy Oroszország elfoglalja a Krím félszigetet, és oroszul szólalt meg az ünnepélyen, amelyen Putyin Barátságért érdemrenddel tüntette ki, hívja fel a figyelmet a hvg.hu, hozzátéve, hogy Kusturica korábban felszólalt Koszovó függetlensége ellen, és a boszniai nacionalisták tanácsadójának is kinevezték.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?