A vadkacsával folytatódik a marosvásárhelyi színház Ibsen-sorozata

A színház világnapján, március 27-én, vasárnap 18 órától mutatja be Henrik Ibsen A vadkacsa című darabját a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata. Az előadást Keresztes Attila rendezi.

Folytatódik a Tompa Miklós Társulat Ibsen-sorozata: a Hedda Gabler, A nép ellensége és a Nóra előadások után a szerző egyik legösszetettebb művét, A vadkacsát viszi színpadra Keresztes Attila rendező.Fotók: Bereczky Sándor

A vadkacsa című drámában a Werle és az Ekdal család életébe tekinthetünk be. A két család múltja összefonódik, viszont ez a múlt, amitől szabadulni akarnak, olyan titkokkal van tele, melyek folyamatosan mérgezik életüket. Az apák bűne fiaikra száll, a hazugságok átszövik mindennapjaikat. A helyzetet látszólag megoldani vágyik az ifjú Werle azzal, hogy megpróbál fényt deríteni az igazságra, és ezzel megbontja az évek során kialakult álegyensúlyt. De vajon fölszabadítja-e az embert magát az igazságért való küzdelem? És egyáltalán, mi is az igazság?” – olvasható a beharangozóban.

„Nagyon közel áll hozzám Ibsen világa, mert kegyetlen őszinteséggel elemzi az embereket, történeteiben olyan élethelyzeteket hív elő, amelyekkel a hétköznapokban nem szívesen foglalkozunk, inkább elhárítjuk őket” – mondta Keresztes Attila rendező a színház honlapján olvasható interjúban.

Az alkotó már megrendezte A vadkacsát 2004-ben Kolozsváron. „18 évvel ezelőtt még fiatal voltam, azóta sokat változtam színházi önkifejezésben, látásmódban, és az élettapasztalataim valahogy visszavezettek Ibsenhez. Folyamatosan visszatérek valamelyik Ibsen darabhoz, így találkoztam a Hedda Gablerrel, A nép ellenségével, a Nórával. Kihívás volt számomra, hogy A vadkacsában olyan módon kísérletezzünk a szerepekkel, ahogyan az Ibsen karaktereket a rendezéseimben megismertem” – magyarázta Keresztes Attila.

A rendező az interjúban arról is beszélt, hogy a költségvetés teljes hiánya miatt a próbaidőszakban három különböző koncepciójú előadást találtak ki, és végül kénytelenek voltak a színházban meglévő díszletelemekből dolgozni, úgy hogy a díszlet közben beszéljen is arról a világról, amelyet az előadással megfogalmaznak.

Szereposztás: WERLE – Henn János; GREGERS WERLE – Fehér Balázs Benő; EKDAL – Nagy István; HJALMAR EKDAL – Bartha László Zsolt; GINA EKDAL – Simon Boglárka Katalin; HEDVIG, a kislányuk – Nagy Evelyn-Adrienn; SÖRBYNÉ – P. Béres Ildikó; RELLING – Korpos András; MOLVIK – Tollas Gábor; PETTERSEN – Meszesi Oszkár; JENSEN – Ferenczi H. István. A színpadkép Keresztes Attila munkája, a jelmeztervező Bianca Imelda Jeremias, a zeneszerző Boros Csaba, a dramaturg Szabó Réka, a fordító Kúnos László, a videó Sebesi Sándor munkája, az ügyelő Szakács László.

A 14 éven felülieknek ajánlott, román felirattal követhető előadást a bemutatót követően több alkalommal is műsorra tűzi a társulat: március 28-án 18:00 órától valamint április 11-én és 15-én 19:00 órától lesz látható a színház nagytermében. Jegyek a színház nagytermi jegypénztárában vásárolhatóak (telefonszám: 0365 806 865), a helyszínen előadás előtt egy órával, valamint online.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?