Nemzetközi fesztivállal ünneplik a 230 éves magyar nyelvű színjátszást Kolozsváron

Nemzetközi Színházi Fesztivált szerveznek Kolozsváron november 4–19. között. Az Európai Színházi Unió több tagszínháza hozza el előadásait a kincses városba, hogy itt ünnepeljék a kolozsvári magyar nyelvű színjátszás 230., valamint a stúdióterem megnyitásának 15 éves évfordulóját. Az eseményről Tompa Gábor, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója számolt be.

Ahogy egy korábbi cikkünkben is írtuk, igencsak színes és különleges programkínálattal várja az érdeklődőket a Kolozsvári Állami Magyar Színház az Európai Színházi Unió 20. fesztiváljára, mellyel idén a helyi magyar nyelvű színjátszás és a stúdióterem kerek évfordulóit is ünneplik.

Fotók forrása: a fesztivál Facebook-oldala

Tompa Gábor, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója úgy nyilatkozott, hogy nehéz hetek állnak mögöttük, hiszen nem volt egyszerű minden szükséges engedélyt és támogatást megszerezniük, de immár hivatalos: Kolozsvárra érkezik Észak-Görögország Nemzeti Színháza, a Prágai Városi Színház, a szolnoki Szigligeti Színház, a Luxemburgi Nemzeti Színház, a Szlovén Nemzeti Drámai Színház, a krakkói Helena Modrzejewska Nemzeti Színház, a római Teatro di Roma színház, a szófiai Sfumato Theatre Laboratory, a portói São João Nemzeti Színház és a Jugoszláv Drámai Színház különleges előadásaikkal. Természetesen a fesztiválnak otthont adó Kolozsvári Állami Magyar Színház előadásait is láthatják az érdeklődők, így aki lemaradt volna a Démonokról, az Elektráról, a Rokonokról, a Rómeó és Júliáról vagy az Édes Annáról, annak újra lehetősége lesz megtekinteni.

Az Európai Színházi Unió 20. fesztiválján nem csak színházi előadásokat tekinthetnek meg az érdeklődők, hiszen a szervezők több izgalmas programmal is készülnek. Minden bemutató után beszélgetésre invitálják az érdeklődőket, ahol az alkotók mesélnek majd a darab elkészültének folyamatairól. November 11-én Darvay Nagy Adrienne Az idő lenyomata- Tompa Gábor Hamletje és az erdélyi reteatralizáció című könyvét mutatják be az érdeklődőknek, majd november 15-én egy kerekasztal beszélgetésre is sor kerül, ahol 15 éves stúdióról mesél Tompa Gábor, Gergely Zsuzsa és Demeter András István. November 18-án a Camil Petrescu Alapítvány legújabb kiadványainak bemutatójára invitálnak mindenkit.

Az Európai Színházi Unió Nemzetközi Színházi Fesztiváljának részletes programja az esemény Facebook-oldalán olvasható.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?