Édes ízek fesztiválja: versenyben a hagyományos és egzotikus kürtőskalácsok

A kürtőskalács a székely családok ünnepi süteménye, az erdélyi magyarság szimbóluma, hungarikum. Székelyföldön több mint 2000 család él kürtőskalács sütésből és értékesítésből. Ma már találkozhatunk a klasszikus recept alapján készült kürtőskalács mellett a sütemény újragondolt, korszerűsített változataival is. Mindkettőnek helyt ad a Sepsiszentgyörgyön október 6. és 8. között ötödik alkalommal szervezett Kürtőskalács – Édes Ízek fesztiválja.

A háromszéki önkormányzat felhívására már 13 csapat nevezett be a Sepsiszentgyörgy főterén szervezendő versenyekre, számolt be Igyártó Réka a társszervező AgroSic egyesület vezetője, aki szerint sikerült kilépni Székelyföld határaiból és a Kovászna, Hargita, Maros megyékből érkező kürtőskalács sütők mellett beneveztek kolozsvári és brassói csapatok is.

Igyártó Réka, Tamás Sándor és Varga Fruzsina | Fotó: A szerző felvétele

Minden csapat két alkalommal méretkezik meg. Egyrészt legjobb tudásuk szerint, hagyományos recept alapján készítenek kürtőskalácsot és a szakmai zsűri által legfinomabbnak ítélt sütemény elnyeri az Év székelyföldi kürtőskalácsa címet. Másnap a csapatok feladata az lesz, hogy teljes kiörlésű lisztből készítsenek egy nem édes ízvilágú, újragondolt kürtőskalácsot. A legfinomabb az Év Reform Kürtöskalácsa díjat nyeri, ecsetelte Igyártó Réka. Hozzátette: érezhető egy trend, hogy igény van a nem édes ízesítésű kürtőskalácsokra és a próbálkozások eredményeként születhetnek olyan termékek, amelyek megmaradnak a kínálatban.

20 méteres és arannyal bevont kürtőskalács is készül

A Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválján idén megdöntik a tavalyi 15 méteres kürtőskalács készítés rekordját és megpróbálnak egy 20 méteres kürtőst készíteni. Emellett idén újdonságként elkészül Székelyföld első „Arany kürtőskalácsa” is. Igyártó Réka szerint ezt a kürtőst egyrészt raclette típusú sajttal ízesítik másrészt 24 karátos, ehető arannyal vonják be. Az egzotikus készítményt az eseményen licitre bocsátják és a legtöbbet fizető megkapja, míg az ebből befolyó pénzt a Máltai Szeretetszolgálat rászorulókat segítő meleg ebéd programjának ajánlják fel.

A három napos esemény számos kiegészítő programot is kínál a családok számára, így lesznek gyermekfoglalkozások és koncertek is. Október 6-án, pénteken gyerekeknek ad koncertet a Tekergők zenekar de a főtéri színpadon fellép Kaly Roland majd a Voltaj zenekar is. Október 7-én, szombaton fellép a PKW együttes, a Dream Flow zenekar és Keresztes Ildikó is. Október 8-án, vasárnap pedig a Day by day zenekar, a Slágerebbje együttes és a Mango Rise koncertezik a Kürtőskalács fesztiválon.

Idén megdöntenék a tavalyi rekordot | Fotó: Kurtosfeszt/Facebook

Az esemény utolsó napját egy hatalmas közös reggelivel indítják, mondta Igyártó Réka, aki szerint édes reggelivel készülnek, így kürtőskalácsot kínálnak kakaós tejjel. Ahhoz viszont, hogy tudják mekkora mennyiséggel kell készülni előzetes regisztrációra lesz szükség. A regisztrációs link péntektől lesz elérhető az esemény Facebook-oldalán.

A globális trendekkel szemben a minőségi helyi termékeket támogatják

Tamás Sándor megyei tanácselnök kifejtette érdemesnek tartják, hogy a háromszéki önkormányzat a kötelező feladatokon túl önként vállalt feladatokat is teljesítsen. Ilyen az ezen a hétvégén a sepsiszentgyörgyi Őszi Vásár keretében szervezett Nektária Székelyföldi Mézverseny, amellyel a globális trendekkel szemben – amikor elárasztja az üzletek polcait a silány minőségű és bizonytalan helyről származó méz –, inkább a helyi és minőséget termelő méhészek segítségére sietnek. A Kürtőskalács fesztivállal pedig az a cél, hogy a Székelyföldön tevékenykedő mintegy 2000 kürtőskalács sütő körében növeljék a minőséget és támogassák a helyi termékeket előállítókat.

Fotó: Kurtosfeszt/Facebook

Varga Fruzsina sepsiszentgyörgyi alpolgármester szerint a Kürtőskalács fesztivál egy generációs rendezvény, amely a legkisebbektől legnagyobbakig mindenkinek kínál programot és foglalkozást. Ugyanakkor a hagyományok megélése által hozzájárul a családi kötelékek megerősítéséhez.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?