pulzArt: minden művészeti ágat felsorakoztat a sepsiszentgyörgyi művészfesztivál

Szeptemberben kilencedik alkalommal szerveznek kortárs művészeti fesztivált Sepsiszentgyörgyön. A szeptember 14. és 17. között zajló pulzArt fesztivál koncerteket, színházi előadásokat, irodalmi programokat, kiállításokat és műhelymunkákat kínál és kísérletező, határfeszegető élményeket ígér.

Idén a pulzArt az egyénre és kisközösségekre reflektál és olyan kérdésekre keresi a művészet nyelvén megfogalmazható válaszokat, mint: hogyan alkot(hat)nak az egyszemélyes világok közösséget? együtt vagy egymás mellett, esetleg ellenpontként, tükröt tartva vagy interakcióban?

Koncertek és zene

A pulzArt változatos zenei világok megismerésére hívja közönségét. A nyitókoncertet Solymosi Vilmos, azaz DJ Bootsie, a magyar underground hip-hop szcéna kiemelkedő alakja adja. A művész a DJ Bootsie Quartet nevű formációval lép színpadra, és élő hangszeres kísérettel ötvözi hangkavalkádjait szeptember 14-én 21:30 órától a Szimpla színpadán.

DJ Bootsie | Fotók: pulzArt

Különleges koncertélményt ígér a magyarországi Szent Efrém Férfikar szeptember 15-i fellépése is 20:00 órától a Tamási Áron Színház nagytermében. Ősi bizánci zenei himnuszoktól kezdve, a modern hangzású köntösbe öltöztetett dallamokon át, csodálatos zenei világokban utazhat majd a közönség. A műsorban szakrális és világi zenék is megszólalnak, nem múlik el Szent Efrém-koncert modern és kortárs zenei kompozíciók előadása nélkül.

Aki arra kíváncsi, hogyan fedezhetők fel a hangzó textúrák, mi van ezek mélyén, és ebben hogyan segítenek az ismétlődő ritmusképek, látogasson el az Erzsébet parkba szeptember 16-án 20 órától Fekete Zsolt, Emcsi és Voiwode közös, Spiralitás live act című koncertjére.

Sokszínű, dub-ban gyökerező, improvizációkkal tűzdelt, meditatív zenei világ tárul fel SunMa koncertjén, szeptember 17-én, a 9. pulzArt zárónapján. Az erdélyi születésű Koroknay András ezt a színes spektrumot élőben, trió felállással – Klausz Ádám dobossal és Kálmán András billentyűssel kiegészülve – és önálló live set formájában viszi színpadra, az alkalomra szabottan.

A zenei felhozatalt a pulzParty-kon fellépő hazai és magyarországi lemezlovasok színesítik. Pénteken este a Musspell elnevezésű kolozsvári zenekar lép színpadra, őket a magyarországi Filus Norbert, azaz Suhov aka BéTé Dj Set-je követi. Szombaton Tokár Gábor, azaz Ficture rendkívüli hangzásvilágával ismerkedhetünk meg, majd Daniel Aga, Danaga fogja felrázni a pulzParty hangulatot! Az estét Vekt, vagyis Halmen József ütemei zárják.

Irodalmi programok

Humor, szarkazmus, drámai történetek és „elmesélésre” érdemes mindennapok lesznek a témái Mihai Radu író közönségtalálkozójának szeptember 15-én 17:30-tól a Tamási Áron Színház előcsarnokában. A szerző beszélgetőtársa Szőcs Imre műfordító, könyvtáros.

Vida Gábor

Vida Gábor - Senkiháza. Erdélyi lektűr című regénye bemutatójának is helyet ad a sepsiszentgyörgyi fesztivál. A szerzővel Miklóssi Szabó István író beszélget szeptember 16-án, szombaton 18:00 órától a Tamási Áron Színház előcsarnokában. 

Különleges performatív színházi produkción, majd azt követően az alkotókkal való beszélgetésen vehet részt a pulzArt fesztivál közönsége. Oproiu Nicolette az írója és előadója a Kiss Tibor Noé Beláthatatlan táj című kötete alapján készült, csendsötét című előadásnak, amelyet a közönség szeptember 17-én, vasárnap 17:30-tól láthat. Azt követően, 18:30-tól Kiss Tibor Noéval és Oproiu Nicolette-tel György Evelin irodalmár beszélget. Az előadás 18 éves kortól ajánlott. Mindkét program helyszíne a Tamási Áron Színház előcsarnoka.

Oproiu Nicolette  és Kiss Tibor Noé

Sugár János - Időjárőr köztéri részvételen alapuló művészeti projektje a tavalyi pulzArt egyik kiemelkedő eseménye volt. A projekt alatt rögzített hanganyag-átirat idén egy kötetben olvasható, melynek sepsiszentgyörgyi bemutatója kapcsán Bartha József vizuális művész, Kusztos Attila grafikus és Kispál Ágnes-Evelin a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér alapítója beszélgetnek szombaton 17:00 órától a Tamási Áron Színház előcsarnokában.

Színházi előadások

Az idei pulzArt kínálatát a helyi színházi társulatok népszerű előadásai is erősítik. A Tamási Áron Színház - Napraforgó című előadását csütörtökön, szeptember 14-én 18:00 órától láthatja a közönség a színház nagytermében. Az előadás égetően aktuális társadalmi tükröt tart. A jelenetek során három család története rajzolódik ki, s mindben van valami törés: válás, betegség, magukra hagyott gyermekek. A súlyos, éles drámák azonban – ahogy azt már megszokhattuk Radu Afrim, többszörös UNITER-díjas rendezőtől – humorral, játékossággal, gyermeki képzelőerővel kiszínezett érzékletes formában kerülnek színpadra.

Napraforgó

Szintén csütörtökön 20:30-tól újra lángra lobban a hangulat a városban, hiszen az M Studio mozgásszínház - Fire Flow című látványos tűztáncát mutatja be az egykori Bodok szálló parkolójában. Az előadásban új eszközöket és új koreográfiákat keltettek életre a társulat színészei Andrei Oțetaru koreográfiájában.

Szombaton, szeptember 16-án 19:00 órától az Incipient Bucharest független színházi társulat a Party – Fake news și dezinformare című előadásával készül, a társulat a bukaresti premier után a sepsiszentgyörgyi közönségnek játssza majd a darabot.

Műhelymunkák és interaktív foglalkozások

A korábbi kiadásokhoz hasonlóan, az idei pulzArt is nagy hangsúlyt fektet arra, hogy minél inkább bevonja a közönséget, és lehetőséget kínáljon az érdeklődőknek kreatív, interaktív foglalkozásokra.

Hímzőműhely

Az ABC90 hímzőműhely kalákára hív minden érdeklődőt, aki Cătălina Nistor vizuális művész kortárs művészeti alkotásának létrehozásában szeretne részt venni. A 9. pulzArt négy napja alatt a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér műhelytermében a résztvevők, korosztálytól függetlenül, 15 darab 50×70 cm-es vászonra a ’90-es éveket szimbolizáló tárgyakat hímezhetnek a vizuális művész korábbi munkái alapján. A hímzésben tapasztalattal nem rendelkező résztvevőknek hímzőnők segítenek a technika elsajátításában.

Fecsegő Ecsetek

A Fecsegő Ecsetek interaktív és készségfejlesztő műhelyfoglalkozásai főként a gyerekeknek szólnak, akik szívesen megélnék az alkotás csodáit, így kerülve közelebb a képzőművészetekhez. A WATCHTHIS.WORKS, Zöld Levente és a FECSEGŐ ECSETEK, Zöld Blanka kéz a kézben foglalkoztatják a gyerekeket az interaktív fejlesztőművészet jegyében. A néhány órás tevékenység idejére összefonódik a street art és a művészetterápia. A kisiskolások (4+) tízfős csoportokban válhatnak részeseivé az alkotófolyamatoknak, így a műnek is, amely a foglalkozás végére teljesedik ki.

Horváth Benji

Mindazoknak, akik az írásban szeretnének fejlődni, vagy csak kipróbálnának valami újat, ott a helyük Horváth Benji Kreatív írásműhelyén. Horváth Benji neve ismerősen csenghet, hiszen író, fordító, slammer és dalszövegíró, Csiki László-díjas költő. A workshopon többek között tippeket ad majd arra, hogyan lehet letisztítani és felszabadítani a kavargó gondolatokat, ezek hogyan formálhatók szöveggé, mitől tud működni egy vers, egy slam vagy egy prózai szöveg. Jelentkezni az alábbi űrlap kitöltésével, IDE kattintva lehet szeptember 10-ig.

A 9. PulzArton rendhagyó műhelyfoglalkozásra hív a FöldSzint szombaton az Erzsébet parkba és vasárnap a Lábasházba, amely mögött egy marék független, cselekvő ember áll. A Hangműhelyen rádióműsorra emlékeztető történések zajlanak, mint például mikrofonnal rögzített felnőtt-gyermek interjúk, közben a háttérben digitális és analóg hangképző eszközökkel (hangszerek: furulya, dob, gitár stb.) játszhatnak és kísérletezhetnek a résztvevők a műhelyvezetők irányítása alatt.

Képzőművészet és köztéri installációk

pulzArt mikro – egyszemélyes világok a témája a fesztivál idei, köztéri művészeti installációk elkészítését ösztönző felhívásának. A beérkezett pályamunkák közül szakmai zsűri választ ki hármat, melyek az Erzsébet parkban lesznek láthatók a fesztivál ideje alatt. A köztéri kiállítás megnyitója a fesztivál első napján, csütörtökön lesz 17:00 órától.

BAZ / ART – helyi, kortárs képzőművészeti vásár 

Új kezdeményezéssel bővül a 9. pulzArt kínálata: helyi képzőművészek alkotásaiból nyílik kiállítás az Art Gallery művészboltban, ahol a kiállított darabokat meg is lehet majd vásárolni. A kiállítás és vásár szeptember 14-én 17:30 órától nyílik, és naponta 11 és 18 óra között lesz látogatható.

Pop-up tankolás

Aktuális témára, a szomszédban zajló háborúra reflektál a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérben szeptember 29-ig látható csoportos kiállítás. A két monumentális installációból és videóművekből álló tárlat megnyitójára szeptember 16-án, pénteken 17:00 órától kerül sor.

Az előadásokra a jegyértékesítés már elindult a sepsiszentgyörgyi Városi Jegyirodában, illetve online a www.eventim.ro oldalon. További részletek a meghívottakról és részletes program a www.pulzart.ro oldalon, továbbá a fesztivál Facebook és Instagram oldalain találhatók.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?