Kilencedik alkalommal jelentkezik a Szféra kortárs művészeti fesztivál

A Vox Novum Egyesület által szervezett kétnapos eseménysorozat Marosvásárhelyen a régi Predeal vendéglő épületében és udvarán fog helyet kapni, ugyanis az épület már több mint 10 éve üresen áll. Az idei fesztivál változatos programokkal, irodalommal, zenével, kiállításokkal, legújabb kortárs művészeti trendekkel startol.

Fülöp Tímea, a Vox Novum Egyesület elnöke a sajtónak kifejtette, közösségi és művészeti térként határozzák meg magukat és nem kimondottan fesztiválként, hiszen – mint fogalmazott – az a cél, hogy minden évben megkeressék azokat az újszerű, valamilyen innovációt tartalmazó művészeti alkotásokat, elsősorban fiatal alkotókat akik bemutatkozhatnak ezen az eseményen.

Fotók: Szféra/Csép Robi

„A Szférának az a célja, hogy ezeknek az alkotóknak lehetőséget biztosítsunk, hogy szélesebb körben megismerjék őket. Nagyon sok munkára és kitartásra van szüksége egy művésznek, hogy sikeresen be tudjon mutatkozni és ez egy olyan tér ahol ezt biztosítani tudjuk. Az előző kiadásokban is bemutatkozott művészek, zenészek a Szférának köszönhetően ma már nagyobb színpadokon is fellépnek. Próbáljuk a jelen lüktetését lemérni, hogy mi az ami foglalkoztatja és érdekli ezeket az alkot embereket, mit gondolnak ők a világ történéseiről" - részletezte Fülöp Tímea.

Mint mondta, igyekeztek úgy összerakni a programot, hogy valamennyi művészeti ág legyen lefedve. A Szféra idei programjában is helyt a kap a színház, zene, képzőművészet, performatív művészetek- jelentette ki Fülöp Tímea.

„A helyszín választása sem véletlen, hiszen ezzel fel szeretnénk hívni a város épített örökségére a figyelmet, arra, hogy számos olyan épület van, amely valamikor fontos volt a városnak az életében, történetében. Az idei év helyszíne a személyes történések gyűjtőhelye volt"- hangsúlyozta az egyesület elnöke.

Tamási Erika, a Szféra főszervezője kijelentette az új helyszín sokkal több lehetőséget ad a fesztiválnak, hiszen nagyobb a tér, ahol az eseménysorozat fog zajlani.

„Az idei helyszín alkalmat adott arra, hogy több produkciót, kiállítást is elhozzunk, úgy a belső mint a külső terekben. Olyan produkciókat hoztunk el ami talán eddig a Szférán sem volt jellemző. Fontos kiemelnem azt, hogy idén nagyon sok olyan program van ami interaktív pontosan azért, hogy bevonzuk azt a közönséget is aki nem feltétlenül művészetkedvelő"- részletezte Tamási Erika.

Az idén két kiállítást is kiemelt helyet kap a Szféra világában. Szombaton Szentes Zágon: A szabad választás illúziója, valamint Steve Bradford: Black Sheep című festmény kiállítások megnyitójára is sor kerül, de az érdeklődök helyi alkotók munkáival is megismerkedhetnek, mint Báthori Zsigmond, Kiss Levente vagy Herman Levente.

Ha kortárs művészeti fesztiválról beszélünk nem maradhatnak ki az irodalmi programok sem. Vendégünk lesz Krusovszky Dénes író, akinek a Levelek nélkül című második regénye kapcsán író-olvasó találkozóra is sor kerül. De ugyanitt találkozhatnak Kollár-Klemencz László magyar tájrendező-kertépítő mérnökkel, filmrendező és forgatókönyvíróval, zenésszel, aki a Kistehén zenekar énekeseként, dalszerző szövegírójaként vált ismertté.

Fotó: Szféra Facebook oldala

A Szféra zenei kínálata különleges színfoltja a már ismert fesztiváloknak. Idén sem lesz hiány minőségi zenéből. A jó hangulatról a Mindthegap Trio, a Blind Trust, a Moonbase Patel Disco, a Wingman Jazz Trio gondoskodik, hogy csak néhány nevet említsünk az idei felhozatalból.

A performansz jellegű interaktív színházi előadások közül érdemes megemlíteni Schneider-Lőnhárt Csenge szabadúszó színházi alkotó Playdate című előadását, valamint a kolozsvári Amalgam társulat produkcióját, melynek témája többek között a nők elleni erőszak, a bántalmazás kérdését is tematizálja.

A Szféra fesztiválra a belépés továbbra ingyenes, de idén adományokkal is hozzá lehet járulni ahhoz, hogy a közösségi tér évről-évre minél színvonalasabb programokkal várja majd a közönségét. Az adományokat ide lehet elküldeni. 

A részletes programot az érdeklődők az esemény Facebook oldalán olvashatják. Az esemény kiemelt partnere Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala, valamint a Maros Megyei Tanács.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?