„Nehéz egyszerre közel engedni és távol is tartani” – A Démonokkal indítja 231. évadát a kolozsvári magyar színház

Hat új bemutatóval és további tizenhat műsoron tartott előadással várja a nézőket a Kolozsvári Állami Magyar Színház a 2023/2024-es évadban. A kolozsvári magyar nyelvű színjátszás 230. évfordulóját ünnepelve egy nemzetközi színházi fesztivállal is készülnek november 4–19. között.

Idén immár a 231. évadát kezdi a Kolozsvári Állami Magyar Színház. Tompa Gábor igazgató nem csupán az idei programkínálatot ismertette, hanem bemutatta az évadnyitó előadás, a Démonok munkatársait is. Nuno Cardoso, napjaink egyik legkeresettebb és legaktívabb portugál rendezője állítja színpadra Lars Norén darabját. Elmondása szerint még soha nem dolgozott olyan csapattal, akiknek nem érti az anyanyelvét, így a munka számára is nagy kihívást és tapasztalatot jelent, hiszen egy tömör és sokrétű érzelmeket bemutató darabot kell megrendeznie egy számára idegen nyelven.

Nuno Cardoso és Tompa Gábor | Fotók: Kiss Gábor

A Démonok című előadás díszlettervezője F. Ribeiro, zeneszerzője Micha Mendel, koreográfusa pedig Roldy Harrys lesz. A szereposztásban Imre Évát, Pethő Anikót, Bodolai Balázst és Szűcs Ervint láthatják az érdeklődők, akik egyöntetűen úgy nyilatkoztak, hogy talán ez a legnehezebb szöveg, és a legnagyobb kihívás, amellyel valaha dolguk volt. Egyszerűnek is tűnhet a munka, hiszen nem karaktereket kell eljátszaniuk, hanem olyan problémákat és érzéseket kell színre vinniük, amelyeket valamilyen formában mindannyian megtapasztaltak és megtapasztaltunk már, de épp ez teszi embertpróbálóvá a játékot, hiszen nehéz mindezt egyszerre közel engedni és távol tartani maguktól. A színészek elmondása szerint a darab színes, rengeteg érzelmi állapoton kell átmenniük, de éppen ezért rengeteg lehetőséget is látnak benne.

Lars Norén Démonok című előadása mellett színpadra kerül még H. Ch. Andersen meséje nyomán, Tasnádi-Sáhy Péter adaptációjában a Fülemüle, melyet Traian Savinescu rendez. Friedrich Schiller Stuart Mária című darabját Diego de Brea, Albert Camus A félreértés című művét Mihai Măniuțu és Jon Fosse I am the wind darabját Tompa Gábor rendezésében láthatjuk, de nyár elején ifj. Vidnyánszky Attila legújabb rendezése is megtekinthető lesz. Az új bemutatók mellett az elmúlt évadok közkedvelt előadásait is műsoron tartja a társulat, így aki lemaradt volna például az Ifjú barbárokról, melyet a tavalyi évad legjobb színházi előadásának díjára is jelöltek, és amelyért Imre Éva megkapta a legjobb női főszereplőnek járó díjat, még ebben az évadban is megtekintheti.

Három új taggal bővült a színház társulata. Tompa Gábor bemutatta Daradics Hanna, Pánczél Lilla és András Gedeon színművészeket, mondván, örömmel frissül és újul a közösségük. A fiatalok a Fülemüle című előadásban mutatkoznak be a kolozsvári közönségnek.

Micha Mendel és Roldy Harrys

A kolozsvári magyar nyelvű színjátszás 230. évfordulóját ünnepelve egy nemzetközi színházi fesztivállal is készül a Kolozsvári Állami Magyar Színház november 4. és 19. között. Tompa Gábor igazgató úgy nyilatkozott, hogy sikerült egy igencsak színes és különleges programot összeállítaniuk, és habár még nagy az anyagi bizonytalanság az eseményt illetően, bíznak benne, hogy minden a tervek szerint fog alakulni.

A rendezvényen Észak-Görögország Nemzeti Színháza, a Prágai Városi Színház, a szolnoki Szigligeti Színház, a Luxemburgi Nemzeti Színház, a Szlovén Nemzeti Drámai Színház, a krakkói Helena Modrzejewska Nemzeti Színház, a római Teatro di Roma színház, a szófiai Sfumato Theatre Laboratory, a portói São João Nemzeti Színház és a Jugoszláv Drámai Színház előadásai lesznek láthatóak többnyelvű felirattal, de természetesen az eseménynek otthont adó Kolozsvári Állami Magyar Színház sikeres előadásai is a fesztivál programjában szerepelnek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?