Négy napig ünnepelnek: megkezdődött a Szatmárnémeti Városnapok

Két év szünet után újra városnapokat ünnepel Szatmárnémeti. A négynapos rendezvénysorozat csütörtök délután vette kezdetét a Szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmónia fellépésével.

A komolyzenei koncert előtt Kereskényi Gábor polgármester és a testvérvárosok – Nyíregyháza, Beregszász és Rzeszów – képviselői köszöntötték a közönséget. A nyitókoncerttel a polgármesteri hivatal gyakorlatilag átadta a felújított újközpontot a szatmáriaknak.

Kereskényi Gábor polgármester köszöntötte a városlakókat | Fotó: Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatala

„Nagyon nehéz három év van mögöttünk, és nagyon úgy néz ki, hogy a következő időszak sem lesz egyszerű. A megszokott világrend a feje tetejére állt, járványok és háborúk követik egymást. Egy ilyen korszakban józan ítélőképességre, és ami a legfontosabb, összetartásra van szükség. Ahogy a nagyvilágban különböző háttérhatalmi harcok állnak a fejlődés útjába, ugyanúgy nálunk is akadnak olyan emberek, akiknek nem városunk fejlődése és békéje a legfontosabb, hanem önös és egyéni érdekük. Ők konfliktusokat gerjesztenek, nemzeteket uszítanának össze, Szatmárnémeti azonban az utóbbi évtizedek során bizonyította, nem kér ebből. Az itt élők ugyanis tisztában vannak azzal, ha összefogunk, akkor bármire képesek vagyunk. Tegyük ezt most is: fogjunk össze, hallgassuk meg egymást, építsünk közösen, teremtsük meg együtt a következő nemzedékek számára az élhető és szerethető otthont. Mert minden társadalom alapja a tisztelet és a becsület. Ha ezekre az alapokra építünk, akkor városunk több száz év múlva is állni fog. De ne feledjük: a következő négy nap a szórakozásé. Kívánom, hogy mindenki megtalálja a számára kedves programot, és ezek után feltöltődve vágjunk neki a következő kihívásoknak” – mondta a polgármester.

A folytatásban a Dinu Lipatti Filharmónia művészei egy igen népes kórussal együttműködve kápráztatták el a közönséget Carl Orloff művével, a Carmina Buranával. A vokál-szimfonikus hangversenyen Stefan Novak vezényelt, a koncert szólistái pedig Oana Trîmbitaș szoprán-, Stefan von Korch tenor- és Mihai Damian baritonénekesek voltak. A kórus a Nagyváradi és a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia tagjaiból állt össze. 

Fotó: Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatala

A városnapok folytatásában is fontos szerepet kap a zene, igaz, a könnyedebb műfajból. A péntek esti programban Iuliana Beregoi, Randi, INNA és DJ. Shiver a húzónevek, szombaton a 3 Sud Est és Andra mellett magyarországi fellépő is műsoridőt kap, ez pedig a Wellhello. Vasárnap este újra lesz magyar banda a színpadon: a Neoton Família Sztárjai, akik majd Ștefan Bănicának adják tovább a stafétát.

A következő napok programját sportbemutatók, gyermekfoglalkozások színesítik és külön színpadon lesz kora délutántól késő estig néptánc- és népzenei program.

Visszatér a városnapok elmaradhatatlan eleme, az erősemberverseny, amelyre Románia mellett Magyarországról, Hollandiából, Bulgáriából és Szerbiából érkeznek markos legények.

Újdonság lesz viszont a városi kincskereső verseny, amelyen a résztvevő csapatoknak egyes ellenőrző pontoknál izgalmas helyismereti kérdésekre kell helyes választ adniuk, hogy eljussanak a következő ellenőrzőponthoz és a játék végéhez. Szintén újdonság a City Tour, amelyen a szatmáriak a városuk múltjáról és építészeti örökségéről hallhatnak sok érdekességet, Muhi Sándor helytörténésztől.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?