Verseny árkon-bokron át – 330-an vettek részt az idei Tour de Túron

Szombaton tartotta meg az Erdélyi Kárpát Egyesület szatmárnémeti szervezete a mozgás szerelmesei által minden évben nagyon várt Tour de Túr terepfutó- és terepkerékpáros versenyt. A megmérettetésnek nagy hagyománya van, ez volt a 16. kiírás, az indulás óta egyetlen alkalommal voltak kénytelenek a szervezők lemondani a rendezvényt, akkor is a koronavírus-járvány miatt.

Az idei eseményt szikrázó napsütésben tartották meg, a verseny egyik védjegyévé váló sáros, csúszós terep hiányzott, viszont így is komoly energiákat emésztett fel a különböző szakaszok befejezése. A futók rövid (11,5 kilométeres) vagy hosszú (25 kilométeres) táv között választhattak, a hegyikerékpárosok 34 vagy 45 kilométeren indulhattak útnak erdőn-mezőn keresztül. A résztvevők száma idén 330 volt, kétharmaduk két keréken, a többiek futva indultak el teljesíteni a távot.

Fotók: Pixel ProSport

A 17 évvel ezelőtt elindított verseny célja a Túr menti védett területek értékeinek a népszerűsítése volt – az EKE jó ideig kezelője volt a területnek, míg állami fennhatóság alá nem helyezték. A Tour de Túr mellett a szervezők így is kitartottak, hiszen úgy gondolják, szükség van Szatmár megyében egy ilyen versenyre, mely egész családokat mozgat meg és nemcsak a megyéből, hanem az ország minden pontjáról, Magyarországról, vagy békeidőben akár Ukrajnából is érkeznek résztvevők.

A Tour de Túr történelmében sok változás volt, a legfőbb az, hogy tájékozódási versenyként indult a sorozat, amely mára inkább a terepfutásra és bicajozásra helyezi a hangsúlyt. Ami viszont nem változott, az a verseny pozitív fogadtatása, az, hogy családok egész napos szombati programja ez. Akár úgy is, hogy nem szálnak versenybe, hanem önkéntesként vagy csupán természetszeretőként látogatnak ki a start és a cél helyére, a Muzsdaji-tó mellé.

„A verseny szervezése nem kis feladat, évről évre száz önkéntes segíti a munkánkat, akik az útvonalak bejárása, szalagozás mellett segítenek magának a versenynek a lebonyolításában. Öt korosztályban indulnak útnak a résztvevők, férfi és női kategória is van, nem is beszélve a nyílt kategóriákról, tehát még a díjkiosztás sem egyszerű, több mint 120 díjat osztunk ki. A szervezésnek minden percét élvezzük, különösen, hogy kialakult egy jó csapat, melynek tagjai ma már gyermekeikkel együtt segédkeznek a Tour de Túr létrehozásában” – magyarázza Bartha Botond Zsolt, a verseny szervezője.

A versenyen egyébként a 45 kilométeres kerékpáros szakaszon Trif Linda, valamint Dan Mitru és Tóth Zoltán (holtversenyben) lettek elsők, a rövidebb szakaszt Lukács Eszter és Florin Roman nyerték meg. A futók nehezebbik megmérettetésén Józsa Tímea és Florin Stan győzedelmeskedtek, a rövidebb szakaszt Geiger Evelyne és Vasile Daniel Pop nyerte.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?