Jól sikerült az első világzenei fesztivál Szatmárnémetiben

Különleges fesztiválnak adott otthont a hétvégén Szatmárnémetiben a Dr. Fátyol Rudolf park. A Tűzoltótorony tövében és annak környékén tartották meg ugyanis a G. M. Zamfirescu Művelődési Központ szervezésében, a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal támogatásával a World Music Festivalt.

A főszerep a zenéé, ráadásul a népies és egyéb motívumokat ötvöző, különleges hangzásvilágú, igazán nemzetközi zenéé volt. Elsőként a modern hangzásvilágot a török népzenével ötvöző Nasip Kismet kápráztatta el a közönséget. Őket az isztambuli Light in Babylon követte, akik hihetetlen energiájukkal és a közel-keleti dallamokkal bűvölték el a jelenlévőket.

A holland L`ChaiM the Band | Fotó: Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal

A fesztivál második, azaz szombati napját a klezmer zene és a kóser ételek felfedezésének szentelték a szervezők. 20 órától a Budapest Klezmer Band lépett a színpadra, akik több mint 30 éve szórakoztatják a közönséget lendületes és humorral átszőtt színpadi jelenlétükkel. 21.30-tól pedig a holland L`ChaiM the Band zenélt, akik a kelet-európai hagyományok zenei jellegzetességeivel csempészik be magukat a közönség szívébe.

Vasárnap, a fesztivál mediterrán napján a tradicionális gipsy jazz-t játszó Canarro, valamint az est és a fesztivál fő meghívottja, a világzenei színtér legismertebb és leghíresebb zenekara, a Barcelona Gipsy BalKan Orchestra koncertezett.

A teltházas fesztivál közönsége mindhárom napon hatalmas lelkesedéssel fogadta a különleges dallamokat. Sokan voltak, akik üldögélve, egy-egy pohár borral a kezükben hallgatták a zenét, mások azonban bátran táncra perdültek, és egy-egy zenekar fellépésén igazi buli alakult ki a színpad előtt.

A Barcelona Gipsy BalKan Orchestra | Fotó: Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatala

A World Music Festival nemcsak zenében hozta el a szatmáriaknak más nemzetek kultúráját: gasztronómiai szempontból is sok újat hozott. Helyi éttermek vállalkoztak arra, hogy egzotikus, a zenéhez illeszkedő ételekkel lepték meg a résztvevőket.

Igazi hétvégi kikapcsolódás és jó családi program is volt a világzenei fesztivál, amelynek nagy valószínűséggel lesz folytatása. Addig is sok új rendezvényre készül a G. M. Zamfirescu művelődési központ csapata, egyebek mellett a Szatmári Utcazene Fesztiválra, amelyet július 1. és 3. között tartanak majd.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?