Partiumi Labdarúgó Akadémia: a régió legjobbjait oktatják majd Szatmárnémetiben

Az elmúlt hónapok és a jövőbeli terveket ismertette pénteki sajtótájékoztatóján Purguly Árpád, a Partiumi Labdarúgó Akadémia szakmai igazgatója. Mint kiderült, már egy éve folyik az igazi munka előkészítése, kisgyerekekkel pedig részt vettek a Dunamenti Liga küzdelmeiben is. A mély vízbe viszont most ugranak, ugyanis megkezdődött az U15-ös, U16-os, U17-es és az U19-es csapat összeállítása – tájékoztat közleményében a labdarúgó akadémia.

Az első körben Szatmárnémetire koncentrálnak majd, hogy innen gyűjtsék össze a labdarúgó múlttal már rendelkező tehetségeket, ám a folytatásban a terjeszkedés a cél: a partiumi megyéiből alközpontokon keresztül képzik a gyerekeket, és válogatják a legjobbakat, akik Szatmárnémetiben tanulják a magas szintű labdarúgást. A szatmárnémeti központban a tervek szerint éveken belül korosztályának legjobb 380 fiatal labdarúgója edzhet, az alközpontokon keresztül viszont közel 1500 fiú képezheti magát profi labdarúgóvá.

„A filozófiánk az, hogy már fiatal korban nevelni kezdjük a jövő labdarúgóit, de úgy, hogy a foci játék legyen számukra. Fontosnak tartjuk, hogy egy korosztályon belül is a hasonló képességűek egy csapatban játsszanak. Úgy gondoljuk, hogy fiatal korban képezni kell a labdarúgókat, és később versenyeztetni őket” – magyarázta Purguly.

A Partiumi Labdarúgó Akadémia a Puskás Akadémia felügyelete alatt működik, ám szakmai szabadsággal, azaz a saját kialakított játékkultúrát gyakorolva. A Puskásnál képzik az edzőket is, nem csak vezetőedzőket, hanem például erőnléti és kapusedzőket is. A felkészülésben fontos, hogy ugyanazok a standardok egyenek érvényesek minden külhoni akadémián, hogy ha egy tehetséges labdarúgó egy alközpontból Szatmárnémetibe kerül vagy onnan akár a Puskás Akadémiához, ugyanazokkal az elvárásokkal találkozzon mindenfelé.Purguly Árpád szakmai igazgató | Fotó: Czinzel László

A szakmai igazgató arra is rámutatott, hogy Szatmárnémetiben meglehetősen kevés a használható focipálya, a nagyobb csapatok létrehozásával viszont bérelt pályákon edzenek. „Készül egy együttműködés a Szatmárnémeti VSK-val, amelynek keretében használhatjuk a rendelkezésükre álló pályákat, de nem ingyen, hanem bért fizetve” – fűzte hozzá.

A Partiumi Labdarúgó Akadémia egyébként a Gorunului utcában, az Aquastar közelében készül sportbázist kiépíteni, kollégiummal, számos melléképülettel. Itt négy vagy öt focipálya is épül majd, ezek közül egy vagy kettő műfüves lesz.

„Arra készülünk, hogy egy Magyarországon is ritkaságszámba menő pályát is építsünk. Ez parafa-borítású pálya lesz, amely kíméli az ízületeket játék közben” – mondja Purguly.

Az akadémia egyébként már toborozza a következő generáció leendő nagy játékosait. 2005 és 2009 között született, labdarúgó múlttal rendelkező fiuk jelentkezését várják a most induló nagypályás csapatok számára.

Aki szeretne bekerülni a Partiumi Labdarúgó rendszerébe, ahol biztosított a modern szakmai háttér, az jelentkezhet május 25-ig e-mailben a toborzo@partiumiakademia.ro címen, vagy a 0745-997899-es telefonszámon.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?