Így változik meg a Bajnokok Ligája lebonyolítási rendszere

Hivatalossá vált, hogy a 2024–2025-ös idénytől 32-ről 36-ra növelik a labdarúgó Bajnokok Ligájában résztvevő csapatok létszámát.

A BL-serleg | Fotó: uefa.comAz európai szövetség (UEFA) keddi közleménye szerint a főtábla lebonyolítása is változik, ugyanis az őszi csoportkört egy közös alapszakasz váltja fel, melyben minden együttes nyolc-nyolc-nyolc meccset vív majd, nyolc rivális ellen. Minden gárda négy hazai és négy idegenbeli összecsapáson lesz érdekelt, az ellenfelekről pedig sorsolás dönt. Az alapszakasz végén a tabella első nyolc gárdája egyenesen a nyolcaddöntőbe jut, míg a 9–24. helyezett együttesek külön párharcot vívnak majd a legjobb 16 közé kerülésért.

Az újfajta lebonyolítás szerint a tabella első nyolc helyezettje kiemeltként csak a nyolcaddöntőben csatlakozik be az egyenes kiesés szakaszba, a 9–24. helyezettekre pedig rájátszás vár a 16 közé kerülésért.

A létszámbővítéssel keletkező négy újabb hely közül az egyiket az aktuális UEFA-ranglista ötödik helyén álló ország bajnoki harmadik helyezettje kapja meg, a selejtező bajnoki ágáról pedig eggyel több győztes küzdhet majd a főtáblán. Ezen kívül egy-egy helyet kapnak azok az országok, amelyek csapatai az előző európai kupaszezonban a legjobb teljesítményt nyújtották.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az UEFA bejelentése szerint az Európa Liga és az Európa Konferencialiga egyaránt 36 csapatosra bővül, s küzdelmeik lebonyolítása is a BL-vel megegyező lesz, az EL-ben nyolc, az EKL-ben pedig hat-hat mérkőzést vívnak majd a csapatok.

Az új rendszerben is hétköznap rendezik majd mindhárom sorozat mérkőzéseit, s ősszel a mostani rendszerhez hasonlóan tíz héten lesznek nemzetközi kupameccsek, ám 2024-től mindhárom sorozatnak lesz egy-egy olyan hete, amikor a másik két sorozatban nem rendeznek találkozót.

Kapcsolódók

Kimaradt?