Mintegy 20 millió lejt nyertek a vajdahunyadi vár felújítási munkálatainak folytatására

Vajdahunyad önkormányzata mintegy 20 millió lejes finanszírozást nyert az Országos Helyreállítási Alapból (PNRR), amelynek köszönhetően a vajdahunyadi vár már elkezdődött felújítási és restaurálási munkálatait folytathatják, illetve újabbakat is indíthatnak.

A mintegy ötmillió euró értékű finanszírozásból a középkori műemléképület stabilitását erősítik meg több helyen. Dan Bobouţanu polgármester kiemelte, hogy a Hunyadiak egykori vára a megye legfontosabb turisztikai látványossága, ezért nagy hangsúlyt fektetnek a rehabilitációjára. Hozzátette, céljuk, hogy a most elnyert összegen felül további támogatásra pályázzanak, hogy azokat a munkálatokat is elvégezhessék, amelyek nem fértek bele az aktuális projektbe.Fotó: Wikipédia

Ebben a szakaszban restaurálják a Buzogány-torony és a Kaputorony kinti freskóit, valamint lovagterem alagsorát, a Fehér-rondellát, illetve a nemesi konyhát. Kicserélnék ugyanakkor a lovagterem padlózatát, és újraalkotnák a Mátyás-loggia festményeit a fellelhető leírások alapján. Ebből a projektből finanszíroznák továbbá a hidak és világítási rendszer felújítását, valamit új térfigyelő-kamerarendszer felszerelését is.

A polgármester tájékoztatása szerint a továbbiakban a huszárvárat is renoválnák és bekapcsolnák a turisztikai körforgásba, egy tematikus parkot is létrehoznának a kastély körül, illetve néprajzi múzeumot nyitnának a városban.

A világjárvány előtti utolsó évben, 2019-ben több mint 400 ezer turista látogatta meg a kastélyt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?