Mauritiusi művésztáborban alkotott Balog István nagyenyedi képzőművész

Az elmúlt években számos egzotikus országba eljutott már a nagyenyedi Inter-Art Alapítvány elnöke, Balog István, aki mindannyiszor készségesen megosztotta tapasztalatait olvasóinkkal. Ezúttal a kelet-afrikai Mauritius szigetére utazott, ahol az ország első jelentősebb nemzetközi művésztáborában vett részt.

A Mauritiusi Nemzetközi Művészeti Szimpózium néven megrendezett márciusi eseményen húsznál is több művész vett részt Ausztriából, Dániából, Etiópiából, Eritreából, Franciaországból, Iránból, Kenyából, Mauritiusból, Oroszországból és Szerbiából.

A művésztalálkozó Nadine Joson mauritius-i művésznőnek köszönhetően jött létre, aki – Balog István szerint – sikeresen véghezvitte az úttörő kezdeményezést. A szimpóziumot a Carpe Diem Egyesület égisze alatt szervezték meg, szponzorok és magánszemélyek adományának köszönhetően.

Fotó: Balog István

A tábor zárókiállítására a fővárosban, Port Louis-ban került sor, a Nelson Mandela Kulturális Központban. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Prithvirajsing Roopun, Mauritius Köztársaság elnöke.

„Mauritius egy csodálatos ország, nem messze Madagaszkártól és nem tévesztendő össze egy másik afrikai állammal, Mauritániával” – kezdte el lapunknak szánt beszámolóját Balog István, aki ezúttal is elárulta, hogyan jutott el egy újabb távoli helyre.

„Én provokáltam ezt a tábort, amikor nemrég Etiópiában voltam és ott találkoztam Nadine Joson-nal. A mauritiusi művésznő először vett részt nemzetközi alkotótáborban, de már régebbről ismertem őt, mert küldött alkotásaiból az Inter-Art különböző rendezvényeire. Szóval, az etiópiai kollégámmal meggyőztük ott, hogy szervezzen ő is odahaza egy tábort. Nadine igyekezett 90 százalékban megtartani azt a csapatot, amelyik ott volt Etiópiában, így öröm volt viszontlátni az ismerősöket” – mondta. Hozzátette: értékeli Nadine Joson művészetét, aki el fog jönni az idei enyedi táborba, és ezidő alatt egy személyes kiállítást szerveznek számára Gyulafehérváron.

A friss élményeiről szólva, a nagyenyedi művész érdekesnek találta, hogy mindenkit egy-egy családnál szállásoltak el, így betekintést nyerhettek a lakosok mindennapjaiba és megismerhették az ország érdekes gasztronómiáját is. A szervezők igyekeztek országuk minden nevezetességét megmutatni, így keresztül-kasul bejárták a szigetet. „Mauritius nagyon szép ország, nem tapasztaltam semmit, ami zavart volna. Nem olyan, mint más afrikai ország. A volt holland, majd francia, legvégül brit gyarmat nagyon tiszta, kellemes, sőt egyenesen előkelő” – ecsetelte. A művésztől azt is megtudtuk, hogy nagyon fontos szerepet tulajdonítanak a turizmusnak, amelyik a fő jövedelemforrást jelenti, a cukornád mellett. A lakosok többsége hindu, de élnek ott muzulmánok, keresztények, szóval egy sok vallású és nemzetiségű, kozmopolita országról van szó. 1968-ben lett független parlamenti köztársaságként Nagy-Britanniától, de egészen 1992-ig nemzetközösségi királyság volt az államformája, perszonálunióban az anyaországgal, amikor végül köztársasággá lett.

Fotó: Balog István

Balog István elmondta: nagyon szeret együttműködni az afrikai művészekkel, akik fokozott érdeklődést mutatnak az Inter-Art tevékenységei iránt. A kenyai művészbarátjától egy különleges ajándékot, egy shuká-nak nevezett pokrócot is kapott, ami kivételes megtiszteltetésnek számít. Kissé sajnálja viszont, hogy a sok kirándulás miatt kevesebb idő jutott az alkotásra. Arra a kérdésre, hogy kihívást jelentett-e számára az, hogy a szervezők tájképfestészetet választottak alaptémának, Balog István így válaszolt: „Szép kihívás volt, itthon is festek néha tájképeket, bár több, mint húsz éve az absztrakt híve vagyok. A zárókiállításon egy itthonról vitt tájképet és egy ott festett tájképet kellett kiállítani és a kettő egymás mellett érdekes hatást keltett. Nagyon megtisztelőnek tartom, hogy Mauritius elnöke, Prithvirajsing Roopun is eljött a kiállításra, ez a színvonalról is sokat mond. Sikerült pár szót váltanom vele, tetszett neki a Kőközről készült festményem, el kellett magyarázzam neki, mit ábrázol.”

Az Inter-Art azonfelül, hogy Kelet-Európa legnagyobb művésztáborát szervezi meg Nagyenyeden, a nagyvilágban is ismertté tette az itteni alkotói kezdeményezéseket, nemzetközi kapcsolatai pedig évről-évre bővülnek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?