Egy hónap leforgása alatt két kontinensen mutatkozott be a nagyenyedi Inter-Art

A Maros-parti kisvárosban működő Inter-Art Alapítvány évente számos országban és kontinensen  szervez szépművészeti kiállításokat, kulturális eseményeket és jelen van több rangos nemzetközi alkotótáborban. Ez év novemberében Togóban és az Amerikai Egyesült Államokban képviselte és népszerűsítette a hazai kortárs képzőművészetet.

Balog István, a nagyenyedi Inter-Art Alapítvány elnöke, közel három hetet töltött el Togóban. Mint azt a Maszollal megosztotta, a látogatás apropóját a november 6. és 19. között Atakpaméban megszervezett KARP AiR 2023 elnevezésű alkotótábor adta. A hetedik alkalommal megrendezett, a togói sajtóban is népszerűsített eseményt a KARP Egyesület szervezte, együttműködésben Togo Kulturális Minisztériumával és az ottani helyhatóságokkal. Összesen huszonkét művész volt jelen több országból, köztük képzőművészek, zenészek, színészek és írók.

Togóba látogattak | Fotó: Balog István

A polgármesteri hivatalban szervezett hivatalos megnyitón az Inter-Artnak kiemelt szerep jutott, hiszen az Egységben a művészettel címen bemutatta azt az interkontinentális vándorkiállítását, amelyen hat kontinens hetven országának egy-egy művészének alkotását tárta a togói közönség elé. Balog István, a kiállítás kurátora elmondta: kimondottan az afrikai országban való bemutatkozásra válogatta össze a kiállított műveket abból a hatalmas kollekcióból, ami az évek során felgyűlt az alapítványnál. A kiállítást nagy érdeklődés övezte, meglepő módon arra kérték, hogy szinte mind a hetven festményről mondjon külön-külön véleményt, ami teljesen szokatlan egy európai ember számára.

A megnyitón Balog István és Samuel Olou, a KARP Egyesület alapítója és kulturális igazgatója, partnerségi szerződést írtak alá, amelyben a művészet terén történő kölcsönös támogatásról biztosítják egymást. 

„A legjobb érzés az afrikai művészekkel beszélgetni és együtt alkotni. Ez a negyedik alkalom, amikor Fekete-Afrikában jártam, eddig kétszer voltam Szenegálban és egyszer Etiópiában. Egyiptomban és Marokkóban is voltam, de ezek a kontinens északi felén helyezkednek el, nem tipikus afrikai országok. Ez az első alkalom viszont, amikor egy nagyon szegény ottani országba megyek, ahol minden más...és ezzel elmondtam mindent” – mondta lapunknak.

Hozzátette, hogy erre magyarázat is van. Togo, ami az ewe törzs nyelvén „folyón túli”-t jelent, a rabszolgakereskedelem egyik legjelentősebb központja volt. Az első világháborúig német, majd brit és francia gyarmat lett. A németek sokat fejlesztettek, viszont kivonuláskor mindent felrobbantottak maguk után, ecsetelte. „Ez történt azzal a rádióállomással is, amelyik Atakpaméban volt és amelyik a művésztábornak is egyik fő témája volt, de ez már egy másik történet. Togo nem tartozik a turisztikai célállomások közé, mint Szenegál és Etiópia, mert nincs infrastruktúrája, pedig szép tengerparttal rendelkezik. Kivételesen, nekünk volt alkalmunk az afrikai emberek házába is bemenni, és mindenhol nagyon kedvesen fogadták az idegeneket. Problémák csak az ország északi részén vannak, ahol embercsempészek tevékenykednek. A rendőrség viszont mindenhol ott van, meg ott az a szokás, hogy a rendőrt mindenhova meghívják, még a művésztelepre is. De ez már más kérdés, ebbe nem szeretnék belevegyülni. A lényeg számomra az marad, hogy igazi élmény az afrikai művészetet direkt forrásból megismerni. Az ottani művészek nagyon őszinték, nagyon ragaszkodnak a hagyományokhoz, előszeretettel alkalmazzák az ősi forma- és színvilágot, amire nagyon büszkék és amitől a művészetük egészen különleges” – összegzett a nagyenyedi művész. 

„Meghódították” az Amerikai Egyesült Államok nyugati részét is

Az Inter-Art Alapítvány nem először mutatkozott be az Amerikai Egyesült Államokban, ám ezúttal eljutott annak legnagyobb nyugati városába, Los Angelesbe is. Ott került sor november 27-én a Kulturális sokszínűségek elnevezésű rangos eseményre Románia Los Angeles-i Főkonzulátusán, Klaus Iohannis fővédnöksége alatt.

A rendezvény alapjául az Inter-Art Alapítvány egy korábbi, 2019-es sikere szolgált, amikor az ENSZ New York-i székhelyén Multikulturális identitások címen, szintén román állami fővédnökség segítségével, népszerűsítették kortárs képzőművészetünk.

Los Angelesben ötven romániai és a diaszpórában élő művész alkotását tárták a nagyközönség elé, olyanokét, akikkel különféle projektekben együttműködött az alapítvány. A válogatást úgy állították össze, hogy abban helyet kapjon mind a húsz Románia Parlamentjében képviselt nemzeti kisebbség is. Az erdélyi magyar művészek közül Horváth Gyöngyvér, Lovász Noémi (Kolozsvár), Neagu Katalin (Temesvár) illetve Balog István, Balog Zoltán és Lixandru Róbert (Nagyenyed) munkái jutottak el az óceán túlsó partjára.

Fotó: Balog Zoltán

„A kivitt munkákat úgy válogattuk össze, hogy egyforma méretűek legyenek, így a falra kifüggesztve egy óriási puzzle hatását keltették. Ezzel a kulturális sokszínűség fontosságát és szépségét illetve az etnikumok közötti harmónia szükségességét akartuk kihangsúlyozni. Alapítványunk immár huszonnyolc éve építi a művészek közötti kapcsolatokat határon belül és nemzetközi szinten egyaránt. Jelzésértékű, hogy a nemzeti kisebbségek művészei bekapcsolódnak a projektjeinkbe, alkotásaikkal gazdagítják azokat” – mondta a Maszolnak Balog István, a kiállítás kurátora.

A tárlat nyitóbeszédét Románia Los Angeles-i Főkonzulátusa részéről Lucia Sava főkonzul tartotta, aki rámutatott arra, hogy „Románia egy kulturális szempontból gazdag ország, lenyűgöző történelme van, amelyben erősen hatottak egymásra a különböző kultúrák és civilizációk. Ezzel a kiállítással erre a sokszínűségre próbáltuk ráirányítani a figyelmet, amely nyelvben, szokásokban, hagyományokban, gasztronómiában és művészetben egyaránt jelen van.”

Dincer Geafer, Románia Kormánya Etnikumközi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságának államtitkár-helyettese beszédében kiemelte: „a művészetnek megvan az a sajátos képessége, hogy gyógyítson, a világot és az embereket jobbakká tegye, hogy örvendhessünk mindannak, amit átélünk és átérzünk”.

Az eseményen Ioan Hădărig, a nagyenyedi kulturális központ igazgatója, a Romániai Írószövetség tagja, bemutatott néhány, az Inter-Art Alapítvány és a kulturális központ gondozásában megjelent kötetet és katalógust, az est végén pedig megajándékozták ezekkel a résztvevőket. Az amerikai közönséggel való találkozás Daniel Avram (gitár) és Dan Avram (zongora) zenés fellépésével ért véget.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?