Így töltötte meg kortárs művészettel a Fehér Házat Obama

Eddig nem látott fotókat közölt Obamáék Fehér Házban berendezett otthonáról az Arhitectural Digest, a fotókon azok a modern és kortárs képzőművészeti alkotások is láthatóak, amelyek az elnöki pár friss szemléletéről tanúskodnak.

A Fehér Ház lakberendezője ezúttal Michael Smith volt, aki William Allman kurátorral együtt válogatta ki a munkákat – első sorban modern és kortárs amerikai művészektől. Az Old Family Dining Room-ban, ahol az elnök gyakran munkaebédeket tart és vezető politikusokat lát vendégül, korábban Edith Carrow Roosevelt fehér kesztyűs portréja lógott, ezt Obama Robert Rauschenberg Early Bloomer [Anagram (A Pun)] című absztraktjára cserélte le, amely utalásszerűen megjeleníti az amerikai zászlót.Ezt a szobát 2015-ben mutatták meg először a nyilvánosságnak. A 19. századi mahagóni ebédlőasztal mellé felkerült Alma Thomas 1966-os vászna is - ő az első afro-amerikai női művész, akinek a munkája helyet kapott az elnöki rezidencián.Obama két Edward Hopper festményt is kölcsönzött a Whitney Museum of American Art-ból, a ’30-as évek elején készült Burly Cobb’s House, South Truro és a Cobb’s Barns, South Truro című Hopper-festmények az Ovális Iroda falát díszítik.

Az Obama-házaspár finom humorérzékét igazolja, hogy Ed Ruscha’s I Think I’ll… című művét is bevállalták, elvégre az Egyesült Államok elnöke is ember, tehát lehet néha bizonytalan. Még több műalkotás Obamáék elnöki rezidenciájából itt.A Fehér Háznak van állandó gyűjteménye is, ide csak William Allman kurátor, illetve a Fehér Házért felelős örökségvédelmi bizottság engedélyével kerülhetnek be új műalkotások. A bizottság tiszteletbeli elnöke a mindenkori First Lady. Az irodákba és személyes lakosztályba viszont az elnöki pár saját ízlése szerint válogathat. Obamáék modern és változatos művészeti program szerint rendezték be a rendelkezésükre bocsátott termeket: a Sárga Ovális Terem padlóját sárga Oushak-szőnyeggel borították, a West Hall Sitting Room Peter Schlesinger kortárs keramikus urnáival dobták fel, de Glenn Ligon, Sean Scully, Robert Mangold, Pat Steir, Jasper Johns, Louise Nevelson, Sam Francis és Hans Hofmann kortárs művészek is szerepelnek a válogatásban. Az elnöki pár a modern korszakot sem veti meg: hálószobájukban James McNeill Whistler 19. századi amerikai festő éjszakai képe lóg a kandalló felett.

Obama és családja hivatalosan 2017. január 20-án kiköltözik a Fehér Házból, így annak berendezése is változni fog. Kenneth Blasingame, George W. Bush belsőépítésze elképzelte, hogy milyen elnöki rezidenciát tervezne ha Clinton, illetve, ha Trump ízlésének kellene megfelelnie, írja az Elle Decor. Szerinte Hillary Clinton kedvence a virágminta, hasonló szőnyeget választott a State Dining Room padlójára is 1998-ban. A falakat mintás tapétával borítaná és David Hockneytól rendelne egy portrét Bill Clintonról, a „First Spouse"-ról. Trump az aranyozott bútorokat kedveli, a belsőépítész ezért sok aranyszínt használna, ha ő lenne a megrendelő, a Fehér Ház gyűjteményéből pedig kiválasztana egy hatalmas, vízibivaly alakú faragott lábbal díszített asztalt, amit 1952-ben Elpidio Quirino, a Fülöp-szigetek akkori elnöke ajándékozott Harry S. Truman amerikai elnöknek.

A Fehér Ház helyszínét maga George Washington választotta ki 1791-ben és az ír James Hobant bízta meg a megtervezésével, aki az ír parlamentre emlékeztető konzervatív épületet alkotott. Az csak a Kennedy házaspár idejében kezdte el érdekelni a nagyközönséget, hogy az elnöki rezidencia hogy néz ki belülről, és azóta hagyomány, hogy a mindenkori amerikai elnök és First Lady híres tervezőkre bízzák a lakberendezést. Jacqueline Kennedy Sister Parrish híres belsőépítészt bízta meg a lakosztályok felújításával a ’60-as években és ő alapította a Szépművészeti Bizottságot is, amelynek feladata az antik bútorok beszerzése lett.

Kapcsolódók

Kimaradt?