Az ingadozó államokban kampányolnak az amerikai elnökjelöltek

Az elnökválasztás kimenetele szempontjából kulcsfontosságú, úgynevezett ingadozó államokban kampányol Hillary Clinton és Donald Trump a kampány hajrájában.

Csütörtökön mindkét elnökjelölt két olyan államra összpontosított, amelyet okvetlenül meg kell nyernie, ha az elnökválasztáson sikeres akar lenni.Hillary Clinton, a demokraták és Donald Trump, a republikánusok jelöltje Észak-Karolinában és Floridában kampányol. Obama elnök szintén Floridában agitál Clinton mellett, míg Melania Trump, a republikánus elnökjelölt felesége Pennsylvniában mond beszédet férje népszerűsítése érdekében.

Donald Trump a floridai Jacksonville városában kezdte a napot, ahol Hillary Clintont ostorozta, este pedig Észak-Karolina két városában is tart kampánygyűlést. Közben délután megáll Pennsylvniában. Hillary Clinton két észak-karolinai városban érvel a maga programja mellett.    

A RealClearPolitics legutóbbi - kedden nyivánosságra hozott - felmérése szerint a két elnökjelölt mindkét szövetségi államban fej-fej mellett halad,  rendkívül szoros a verseny közöttük. Trump a héten behozta négyszázalékos hátrányát Floridában és háromszázalékos lemaradását Észak-Karolinában. Mindkét szövetségi államot úgynevezett ingadozó, vagy csatatér-államként tartják számon, választóik preferenciái ugyanis állandóan változnak. Észak-Karolinában például 2008-ban Barack Obama nagyon nagy arányban győzött, 2012-ben azonban az állam a republikánus jelölt, Mitt Romney mellett döntött.

Észak-Karolina és Florida azért is különösen fontos, mert sok elektort ad: Észak-Karolina 15, Florida pedig 29 elektort küld az 538 tagú elektori kollégiumba. Ennél csak a republikánusok fellegvárának, Texasnak és a hagyományosan demokratákra voksoló Kaliforniának van több elektora: az előbbinek 38, az utóbbinak 55. Az elnökké választáshoz 270 elektor voksa szükséges.    

Obama elnök szerdán Észak-Karolinában - ahol nagy lélekszámú fekete közösség él - Clinton mellett kampányolva arra hívta fel a választók figyelmét, hogy az afroamerikaiak körében Clintonnak  még nincs meg az a magabiztos támogatottsága, amelyre szüksége van,  csütörtökön FLoridában pedig diákok előtt mondott beszédet, és óvta Amerikát Trump elnökségétől.

Kapcsolódók

Kimaradt?