Az Amerikai Egyesült Államokban „turnézott” a nagyenyedi Inter-Art

A nagyenyedi Inter-Art Alapítvány, amelyik huszonhét éves pályafutása során már minden kontinensen bemutatkozott, ezúttal a helyi kulturális központtal partnerségben az Amerikai Egyesült Államokban népszerűsítette a köreiben tevékenykedő alkotókat, művészeti programokat.

A szeptemberi művészkörút első állomása a bethlehemi The Ice House művészeti központ volt, ahol elsőként Patricia Goodrich és Ioan Hădărig, a nagyenyedi kulturális központ igazgatójának kétnyelvű verseskötetét mutatták be (fordította Casandra Ioan, illusztrálta Balog István, az Inter-Art Alapítvány elnöke).

Fotók: Inter-Art Alapítvány

Balog István és Ioan Hădărig szerepeltek a James Carroll által moderált New Art Alive című televíziós műsorban is, ahol bemutatták a fentebb említett kétnyelvű kötetet, videóanyagokat játszottak be az Inter-Art projektjeiről és kulturális lehetőségeiről majd szó esett Nagyenyed és Erdély kulturális turizmusáról.

A következő állomás Kutztown volt, ahol a NAP (New Arts Program) Galleryben bemutatták a Vizuális költemények: Dickinson és Blaga című kiállítást, amelyet a szervezők romániai és amerikai grafikusok nemzetközi dialógusaként határoztak meg. A megadott témában Christina Pumo, Dan Welden, Doug Zucco, Patricia Goodrich (Amerikai Egyesült Államok) és id. Alexandru Rădulescu, ifj. Alexandru Rădulescu, Anca Sas, Balog István (Románia) munkáit állították ki. A kurátorok Anca Sas és Doug Zucco voltak, a projektet Patricia Goodrich és Balog István koordinálták. A kiállítás, amelynek megnyitóján nagyszámú érdeklődő vett részt, decemberig látogatható a neves galériában.

A következő bemutatkozás helyszíne Queens, New York volt, amelybe bekapcsolódott az ottani román közösség is a Mihai Eminescu Irodalmi Kör és a Lumină Lină című folyóirat révén. A negyedik alkalommal megszervezett New York-i Inter-Art-est idén is gazdag kínálattal várta érdeklődőit. Többek között bemutatták a már említett Poeme/Poems kétnyelvű verseskötetet, Az én Nagyenyedem című, Lixandru Róbert és Ioan Hădărig által készített albumot, valamint Balog István Dialógus Bacoviával című könyvét. Továbbá, videóanyagok felhasználásával, bemutatták a 25. jubileumát idén ünneplő Inter- Art szerteágazó tevékenységét. Levetítették ifj. Lőrincz Zoltán két kisfilmjét, az egyik a nagyenyedi interetnikus kortárs művésztábor pillanatképeit ragadta meg, a másik pedig Nagyenyed, a művészetek városa címmel állította reflektorfénybe a település figyelemreméltó művészeti életét. Nagy érdeklődés övezte Balog Zoltán Romániai vizuális támpontok elnevezésű fotókiállítását, valamint Balog István Erdélyi éjszaka művészhappeningjét, amelyet szintén ifj. Lőrincz Zoltán örökített meg. Az eseménybe online bekapcsolódott és kedvező fogadtatásban részesült Dragoş Tudor (klasszikus gitár), valamint Daniel & Dan Avram (folkzene).

A körútjáról nemrég visszatért Balog István azt nyilatkozta a Maszolnak, hogy legkellemesebb benyomása az volt, ahogyan az ottani közönség viszonyult a alapítvány kulturális projektjeihez: „Nagyon jólesett az az érdeklődés és az a nyíltság, amit az amerikaiak részéről tapasztaltam, például háromszor is kértek egy-egy órás beszélgetést, úgynevezett artist-meetinget, mert többet meg akartak tudni rólunk, ilyet Romániában sohasem tapasztaltam”.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?