Már erdélyi templomot is díszít olyan feszület, amelyet Németországból „mentettek meg” a magyar johanniták

Különleges „mentőakciót” szerveztek a Németországból érkező kereszteknek és kegytárgyaknak a magyar johanniták. A több mint 150 tárgy korábban németországi templomokat, kolostorokat és kórházakat díszített, ám sorsuk az elmúlt időszakban bizonytalanná vált – a feszületeket végül magyarországi, erdélyi és kárpátaljai családok, gyülekezetek, iskolák és kollégiumok „fogadták örökbe”.

„Néhány évvel ezelőtt egy német johannita társunk mutatott nekem egy fényképet, amelyen egy három-négyszáz éves, barokk pietà szobor volt látható. Az alkotás korábban egy olyan németországi templomban állt, amelyet már nem használt gyülekezet, ezért a szobor sorsa bizonytalanná vált. Azt kérdezte, lenne-e lehetőség nálunk, Magyarországon befogadni régi feszületeket, kegytárgyakat. Habozás nélkül igent mondtam” – idézi fel az első, Németországból érkező szobrok történetét Tomcsányi Csilla, a magyarországi johanniták hölgycsoportjának tagja. Pár hét múlva a német johanniták az alkotást, több feszülettel és egy Szűz Mária-szoborral együtt eljuttatták Magyarországra – olvasható a Johannita Rend Magyar Tagozatának közleményében.

Forrás: Johannita Rend Magyar Tagozata

A Johannita Rend Magyar Tagozata „örökbefogadókat” keresett a kegytárgyaknak. Az első darabok igencsak hamar új otthonra találtak. Később egyre több feszület érkezett Németországból, többek között a Boden-tó melletti nagy, évszázadokon át ferences nővérek által lakott, mára átalakított kolostorból, nemrég pedig egy németországi kórházból kaptak 30-40 keresztet. Tomcsányi Csilla becslése szerint a johanniták 150-170 feszületnek kerestek és találtak új helyet az elmúlt években. A művészeti alkotásként is értékelhető faragványokat különböző magyarországi, erdélyi és kárpátaljai egyházi közösségek, oktatási intézmények és családok vették magukhoz. Ilyen feszület díszíti jelenleg a Kovászna megyei Miklósvár egyik kápolnáját, illetve Szatmárnémetibe, a Máltai Szeretetszolgálat házába is került egy kereszt a johanniták segítségével. Az akció továbbra is tart, így biztosan több kereszt érkezik még Erdélybe.

Miklósvár/ Forrás: Wikipédia

Bár a magyar reformátusok templomaiban, szakrális-liturgikus tereiben nem találunk feszületeket, a németországi kegytárgyaknak és kereszteknek mégis az egyetlen protestáns lovagrend magyar tagozata keresett új otthont. A johanniták 900 éves történetében az ökumené mindig fontos szerepet játszott, soha nem szakadt meg például a kapcsolat a közös gyökerekkel rendelkező protestáns rend és a katolikus máltai lovagok között – a mai napig kölcsönösen elismerik és a támogatják egymás munkáját.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?