„Magunkkal játsszunk” – női identitásról szól nyolc egyetemista lány nemzetközi performansza

Testképről, evészavarokról, női történetekről szóló online performanszt hozott létre a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem mesteris hallgatójának kezdeményezésére egy nemzetközi diákcsapat. A Magunkkal játszunk - Playing with ourselves pénteken délután 17 órától látható.

A magyar és angol nyelvű produkció témája egy korábbi interjúsorozatból nőtte ki magát, amit tavaly színis hallgatókkal készített az ötletgazda, Oproiu Nicolette, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem színész szakos, mesteris hallgatója. Elmondása szerint már akkor érdekelte a színész testéhez való viszonya, úgyhogy egy pályázat kapcsán úgy döntött, hogy belevág egy erről szóló előadás/performansz-mozaik létrehozásába. Nagyon örült, amikor a meghívott alkotók mind lelkesen válaszoltak a meghívásra.

„Alkotókként sokszor a középpontba kerül testünk fizikai adottsága, és sok esetben meglehetősen felszínesen közelítjük meg a témát, és könnyen ítélkezünk. Egy betekintési lehetőséget szeretnénk adni a nézőknek abba, hogy mi ezt hogyan éljük meg, és hogy ő maga esetleg hogyan viszonyul ehhez, érdekli-e ez a társadalmi érzékenységet igencsak megszólító téma, amit ráadásul gyakorta még mindig tabuként kezelünk” – mondta a Maszolnak Nicolette.

A performansz-mozaik marosvásárhelyi, nagyváradi, sepsiszentgyörgyi, illetve litván és török hallgatók kísérleti jellegű videóiból áll, az alkotók saját tapasztalataikat a tánc, színház, zene és költészet nyelvén adják át a nézőknek. Játsszák Anna Vinķele (LV, LT), Aysu Serindağ (TR), Bölöni Anna (RO), Elmyra Ragimova (LT), Oláh Eszter (RO), Oproiu Nicolette (RO), Tóth Zsófia (RO), a „játékvezető” Oproiu Nicolette, a zenéért Bölöni Anna, a vágásért Bölöni Péter felelt.

A próbafolyamat nem hagyományos módon történt, Zoom-os találkozásokon, közösen ötletelve rakták össze a diákok az előadást. „Fontosnak tartottam mindenkinek az egyéni folyamatát és a közös alkotásét, így az erre irányuló érzékenységünk és belső világunk kutatását. Szóval inkább belemerültünk abba, hogy mit gondolunk az adott témáról, és ki milyen irányba szeretne elindulni ennek a művészi megfogalmazásában. Volt, akinek a forgatókönyvéhez járultam hozzá, volt, akinek egy kis bátorításra volt szüksége, és olyan is volt, aki egy ötlet mentén indult el merészen, és pikk-pakk meg is született a videó. Ezért nem nevezném magam rendezőnek ebben a folyamatban, mert nagyrészt magukat rendezték, „magukkal játszottak”. Én csak végigkövettem az ötletek csírázását, és ott voltam, amikor szükség volt rám – kvázi húzogattam a szálakat” – mesélte a Maszolnak az alkotó folyamattal kapcsolatos élményeit Nicolette, a performansz „játékvezetője”. „Kíváncsi szemű, fülű és szívű” nézőket várnak, nőket és férfiakat egyaránt, akiket érdekel a téma, tette hozzá.

A Studium Prospero Alapítvány, a 3G Színház és a Kulturális Minisztérium támogatásával létrejött előadás linkjét kezdés előtt egy órával teszik elérhetővé a Facebookon és Youtube-on, és többször játsszák le egymás után, így estig elérhető lesz, bármikor be lehet kapcsolódni. Személyesen is meg lehet tekinteni az előadást a 3G által szervezett Forma fesztivál keretein belül, a K’arte kiállítótermében (G. Enescu utca 2.), ez esetben kérik az érdeklődőket, hogy személyesen is jelezzék részvételi szándékukat az oproiunicolette@gmail.com vagy az orsolyatokes@gmail.com címekre.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?