Különleges előadásokkal készülnek Kolozsváron a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából

Két rangos előadásra is sor kerül Kolozsváron a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából. A Kolozsvári Akadémiai Bizottság szervezésében Závodszky Péter biofizikus és Gyáni Gábor történészprofesszor előadásait hallgathatják meg az érdeklődők november 16-án, 17 órától a BBTE Főépületének Aula Magna terében.

Závodszky Péter biofizikus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja Szervezetünk első védvonala – az immunrendszer működése a molekulák szintjén című előadása nyitja a KAB által szervezett eseményt a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából. “Az immunrendszer átszövi teljes szervezetünket, vannak sejtes és molekuláris elemei. Az előadásban elsősorban a molekuláris hálózat működése kerül bemutatásra és az, hogy kutatócsoportunk eredményei miként járulnak hozzá olyan betegségek, mint a koronavírus fertőzés, a sztrók vagy a szívinfarktus következményeinek csökkentéséhez.” – áll a Kolozsvári Akadémiai Bizottság közleményében.

A rendezvény második felvonásaként Gyáni Gábor történészprofesszor, a Magyar Tudomános Akadémia rendes tagja A Magyar arisztokrácia történeti problémái című előadását hallgathatják meg az érdeklődők. “A magyarországi arisztokrácia a korabeli Európa egyik, ha nem a leggazdagabb, politikailag különösen befolyásos képviselője volt, amely még a két háború között is komoly vagyoni erővel, és némi politikai befolyással, bár ekkor már csökkenő társadalmi presztízzsel rendelkezett. Az arisztokrácia korabeli imázsa és kivált a történeti-történetírói megítélése azonban többnyire negatív volt, ami hosszú időn át gátolta a vele kapcsolatos történeti kutatásokat. Az utóbbi egy-másfél évtizedben gyökeresen megváltozott ez a helyzet; ennek eredményeiről adok most számot, amely egy készülő könyv összefoglalása.” – áll az előadás leírásában.

Az ünnepi előadásokra 2023. november 16-án, 17 órától kerül sor a BBTE Főépületének Aula Magna termében.

Másnap, november 17-én 9 órai kezdettel a Protestáns Teológiai Intézet dísztermében ünneplik a magyar tudományt. Az Erdélyi Múzeum Egyesület és a Kolozsvári Akadémiai Bizottság közös szervezésében köszöntőkre, plenáris előadásokra, majd a KAB 2023. évi tudományos díjainak, illetve az EME Gr. Mikó Imre emlékplakettjeinek átadására kerül sor.

Az ünnepélyes megnyitót számos, több intézmény partnerségében szervezett további program követi, melyekről az Erdélyi Múzeum Egyesület és a Kolozsvári Akadémiai Bizottság weboldalain tájékozódhatnak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?