Kolozsvári Magyar Napok: több mint 280 programponttal készülnek

Augusztus 17-én kezdődik a Kolozsvári Magyar Napok (KMN), a rendezvénysorozat öt napon keresztül, több mint 280 programponttal, 60 helyszínen várja az érdeklődőket. A szervezők 130 partnerszervezettel működnek együtt, így nagyjából 30 koncertre, valamint 15 kiállításra és tárlatvezetésre lehet majd számítani, emellett újra lesz Borutca és a gyerekeknek is számos rendezvénnyel készülnek – tudtuk meg a szerda délelőtt szervezett sajtótájékoztatón.

Gergely Balázs, a Kolozsvári Magyar Napok főszervezője elmondta: tavaly csak nagyon szigorú korlátozások között működhetett a fesztivál, ám idén szerencsére ezeken enyhítettek, így a szervezők megpróbálnak visszacsempészni népszerű programokat. Lesz Farkas utcai vásár és Borutca is. A Farkas utca átalakul, számos utcazenész fog fellépni az ott kialakított kisebb pódiumon, emellett lesz főzőverseny is. Megszervezik a Donaton futóversenyt is, amely vasárnap kezdődik a Falumúzeum területén.

„A nyitógála lesz a tűzpróba, itt csak akkor lehet 100 százalékos kapacitással működni, ha van oltási igazolványa mindenkinek. A gálára augusztus 17-én kerül sor, 19 órától, és Huszka Jenő, valamint Szilágyi László Sissi, a magyar királyné című operettje lesz látható, amelyben közreműködik a Monarchia Operett zenekara és tánckara. A fesztivált idén a Petőfi Kulturális Ügynökség is támogatja, így lesznek könnyűzenei előadások, koncertek a Bánffy-palota udvarán felépített Petőfi színpadon” – részletezte a főszervező. A KMN többi rendezvényére az oltási igazolás mellett negatív teszttel vagy a fertőzésen való átesést igazoló dokumentummal is be lehet lépni (részletek itt), a Farkas utcai programok pedig szabadon látogathatóak.

Oláh Emese: a szabályokat betartva sokkal kerekebb rendezvénysorozaton vehetünk részt

Kolozsvár alpolgármestere, Oláh Emese a sajtótájékoztatón elmondta: idén is nehezebb körülmények között lehet megtartani a Kolozsvári Magyar Napokat, mint megszokhattuk, ám szerinte a szabályokat betartva a tavalyinál „sokkal kerekebb, teljesebb rendezvénysorozatnak lehetünk mindannyian a résztvevői”. Mint fogalmazott, az önkormányzat részéről évről évre próbálnak egyre nagyobb összeget elkülöníteni a KMN megszervezésére. „Idén 150 ezer lejjel többet sikerült elkülönítenünk a Kolozsvári Magyar Napokra, amivel azt szerettük volna hangsúlyozni, hogy mindannyiunk számára mennyire fontos az, hogy a kulturális élet beinduljon, és színvonalas rendezvényeket tudjunk támogatni” – mondta.

Idén is közvetíti a programokat a KMN TV

Szabó Lilla programkoordinátor a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy elérhető már a KMN honlapja, ahol minden programpont megtalálható, de emellett lesz okostelefonos applikáció is, amely hétfőtől tölthető le. Mint fogalmazott, a rendezvénysorozatnak idén több mint 280 programpontja van, és 60 helyszínen fog zajlani, kül- és beltéren egyaránt. A szervezők idén 130 partnerszervezettel működnek együtt, és nagyjából 30 koncertre, valamint 15 kiállításra és tárlatvezetésre lehet majd számítani, román és magyar nyelven egyaránt. A programkoordinátortól megtudtuk: az orgonatúra a felújítások miatt idén elmarad, de rengeteg irodalmi programmal készülnek, amelyeket a Bulgakovban, a Református Kollégium udvarán és a Vallásszabadság házában lehet megtekinteni, valamint lesznek gyerekprogramok is a Romkertben, az Apáczai Csere János Elméleti Líceumban és a Heltai Folk Centerben.Főtéri koncert közönsége a 2019-es KMN-en | fotó: KMN Facebook

Szabó Lilla arról is beszélt, hogy a tavaly nagy sikernek örvendett Kolozsvári Magyar Napok TV idén is működni fog, augusztus 18-a és 21-e között, reggel 10 órától este 22 óráig. Ebben a különböző helyszínekről fognak bejelentkezni tudósítók, lesznek stúdióbeszélgetések is, azzal a céllal, hogy azokhoz is közel hozzák a Kolozsvári Magyar Napok hangulatát, akik nem lehetnek jelen. A műsort a Video Pontes Stúdió, a Székelyföldi Stúdió, valamint az Erdély TV készíti, közösen.

A fesztivál alatt is működik az oltópont

A programkoordinátor hozzátette: a beoltottak már hétfőtől igényelhetik a karszalagokat a főtéri infópontnál, amelyek lehetővé teszik az egyes programokra a könnyebb bejutást, és egész hétre érvényesek. Gergely Balázs kiegészítésként elmondta, a karszalagok a programokra való bejutást segítik, de nem helyettesítik az oltási igazolást, mivel előfordulhat, hogy a hatóságok ellenőrzik azt, emiatt mindenkit arra kérnek, hogy hozza magával oltási igazolását, nyomtatott vagy elektronikus formában. A Kolozsvári Magyar Napok alatt oltópont is működni fog a Farkas utcában, ezzel az országos kampányhoz szeretnének hozzájárulni a szervezők.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?