Idén sem marad el az Ezer Székely Leány Napja

A „helyzethez igazodva”, ám ebben az évben is megszervezik az Ezer Székely Leány Napját Csíksomlyón. Az eseményen elmarad a néptáncegyüttesek szokásos seregszemléje és a legnépesebb küldöttséggel érkező települést sem díjazzák.

Nem lesz lovas és szekeres felvonulás, de ebben az évben is összegyűlnek szombaton a Csíkszereda környéki települések kisebb-nagyobb hagyományőrző csoportjai, hogy közösen vegyenek részt a 90. évfordulóját ünneplő Ezer Székely Leány Napján. A járványügyi intézkedéseket figyelembe véve ezúttal nem fognak a Kis- és Nagy Somlyó hegyek közötti térségben bemutatkozni a részt vevő tánccsoportok. Ehelyett ünnepi szentmisére várnak minden érdeklődőt a Hármashalom oltárhoz szombaton 11 órától.A szerző felvétele

Minderről sajtótájékoztató keretében számoltak be szerdán a szervezők. Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere kiemelte, az előttünk álló hétvége igazán eseménydús lesz a hargitai megyeszékhely számára. Csütörtöktől szombat estig zajlik majd az Ákovita Nemzetközi Párlat- és Pálinka Verseny díjkiosztója köré szervezett rendezvénysorozat, emellett pénteken a Székely Népviselet Napjára, szombaton pedig az Ezer Székely Leány Napjára várják a népi hagyományok szerelmeseit.

András Mihály, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes igazgatója hangsúlyozta, az Ezer Székely Leány Napja eseményt a „helyzethez kell igazítani”. Ugyanakkor rámutatott, a rendezvény „nehezebb időket is átélt, és a világjárványt is túl fogja élni”.

Gábos Bakó Rozál, a Hargita együttes szervező munkatársa elmondta: az eseményre szekerekkel vagy lovakkal érkezőknek ezúttal nem lesz találkozó a város bejáratainál. Őket arra kérik, hogy önállóan, a lehető legrövidebb úton menjenek fel a helyszínre és 10 óráig foglalják el a helyüket. Az eseményeket a Hargita együttes Facebook-oldalán élőben követhetik mindazok, akik nem tudnak részt venni azon személyesen.

2019-ben Csíkpálfalva küldöttsége bizonyult a legnépesebbnek, a lakosság számához viszonyítva onnan vettek részt legtöbben a találkozón. Az elmúlt évben így a Csíkszereda közelében található község volt az esemény házigazdája, amely megbízatás erre az évre is áthúzódott. A település polgármestere, Ferencz Csaba megjegyezte: lassan kinevezhetik őket örökös, tiszteletbeli házigazdáknak, hiszen az idén sem választanak újat, így jövőre már harmadik alkalommal birtokolják ezt a címet.

Az Ezer Székely Leány Napjának programja a szentmisét követően a népviseletes résztvevők közös csoportképének elkészítésével zárul a nyeregben, majd a csobotfalvi Szent Péter és Pál Plébánia udvarán lépnek fel a részt vevő műkedvelő néptánccsoportok.

A pénteki napon szervezi meg a kezdeményező Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes a 2017-ben útjára indított Székely Népviselet Napját. Ezen a napon mindenkit arra kérnek, hogy lehetőség szerint öltse magára székely népviseletét, vagy annak egy darabját és az így készült fényképeket küldjék el a Hargita együttesnek pénteken éjfélig a hargitaneptanc@gmail.com e-mail címre.

(Címlapfotó forrása: Ezer Székely Leány Napja 2018-ban | Fotó: Pál Zoltán)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?