Hol „shoppingoltak” a 19. századi kolozsváriak? Térképpel eredhetünk a nyomukba

Mesélő térképet jelentetett meg a kolozsvári tematikus sétáiról ismert Korzo Egyesület. Az összehajtható, zsebben vagy kistáskában is elférő kísérővel azokat a 19. századi boltokat ismerhetik meg az érdeklődők, ahonnan a két évszázada élt emberek a különlegességeket, az ünnepihez szükségeseket szerezték be. 

Mint az egyesület közleményéből kiderült, a térkép ötlete a koronavírus-járvány alatt született, a csoportos városnézés alternatívájaként.Fotók: Korzo Egyesület

„Sok nagyobb és kisebb város rendelkezik már hasonló térképekkel, amelyek valamilyen tematika mentén mutatják be az épített örökséget. Mi újra a régi újságokhoz nyúltunk inspirációért: olyan reklámokat kerestünk bennük, amelyek a mai olvasó számára valamiért idegenül, ismeretlenül hatnak. Aztán a reklámok alapján megpróbáltunk rekonstruálni egy-egy boltvezető tevékenységét. Így a sétára indulók megnézhetik például, hogy hol működött Matutsek cipész boltja, akinek Jászai Mari is a rendszeres vásárlói közé tartozott, vagy merre volt Ulrich József tűzijátékokat készítő cukrászmester üzlete” – összegezte az egyik kezdeményező, Újvári Dorottya művészettörténész.

A térkép kivitelezését, a vizuális anyagok összegyűjtését Barazsuly Viktória Adrienn művészettörténész végezte: „Ez egy újfajta séta: egyedül vagy mindenképp kis csoportban, a mesélő személye nélkül. Egy darab papírral. Igyekeztünk ilyen formában is a már megszokott „korzózás-élményt” adni, úgyhogy senki ne számítson száraz adatokra. Egy-egy fókusz, egy-egy személyes történet elevenedik meg a sorokat olvasva. Nagy szükség van a sétáló képzelőerejére, mert a legtöbb helyszín, ahova ily módon elkalauzoljuk, már teljesen máshogy néz ki, nem is sejteti, hogy egykor országszerte híres parfümőr dolgozott ott, vagy hogy szobapálmákat árultak ott. A beválogatott újsághirdetésekkel, a 100-150 éve használt betűkkel, vonalakkal, fényképekkel próbáltuk megragadni a hangulatot” – foglalta össze.

A térkép nemsokára elérhető lesz román és angol nyelven is, a magyar nyelvű változat pedig már most beszerezhető egy cappuccino áráért a könyvesboltokból, fogalmaz a közlemény.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?