Harminc millió euróért árverezték el Gustav Klimt elveszettnek hitt festményét

A Lieser kisasszony portréja című, Gustav Klimt közel száz évig elveszettnek hitt festménye egy magángyűjteményből került elő az év elején, most 30 millió euróért árverezték el – írja a BBC.

Lieser kisasszony portréja egykor egy ausztriai gazdag zsidó család tulajdonát képezte, és utoljára 1925-ben volt látható a nyilvánosság előtt. Sorsa ezt követően tisztázatlan, de a festmény 1960-as évek óta van a jelenlegi tulajdonosok családjának birtokában. Előkerülésekor az im Kinsky aukciós ház a festmény értékét több mint 54 millió dollárra becsülte. „Ilyen ritkaság, művészi jelentőségű és értékű festmény évtizedek óta nem volt elérhető a közép-európai művészeti piacon" – fogalmazott akkor közlményében az aukciós ház.

A portrét április 24-én bocsájtották árverésre a tulajdonosok és a Lieser család jogutódai nevében. Az aukció előtt a festményt különböző nemzetközi helyszíneken mutatták be, köztük az Egyesült Királyságban, Svájcban, Németországban és Hongkongban – közölte az im Kinsky.

A befejezetlen portré 1917 tavaszán készült, egy évvel Klimt halála előtt, amikor a festő ünnepelt portrékészítő volt. Halála után, 1918-ban a kép a Lieser családhoz került, az 1925 és 1961 közötti sorsáról viszont nem sokat lehet tudni. Az aukciósház szerint a festmény útja a náci időszak alatt tisztázatlan. „Annyit tudni, hogy az 1960-as években a megbízó jogelődje szerezte meg a festményt, és három egymást követő öröklés útján került a jelenlegi tulajdonoshoz” – írja közleményében az aukciós ház. A festményt a meg nem nevezett jelenlegi tulajdonosok, valamint Adolf és Henriette Lieser jogutódai nevében adták el a washingtoni elvek alapján. A nemzetközi megállapodás célja, hogy a nácik által elrabolt műkincseket visszaadják azok utódainak, akiktől elvették őket.

Forrás: im Kinsky

Az Im Kisnky igazságosnak nevezte ezt a megoldást, Erika Jakubovits, az Osztrák Zsidó Hitközség elnökségének ügyvezető igazgatója szerint azonban még mindig sok a tisztázatlan kérdés a kép körül, ezért azt kérte, hogy egy független fél is vizsgálja ki az ügyet. „A műkincsek visszaszolgáltatása nagyon érzékeny kérdés, minden kutatást precízen és részletesen kell elvégezni, az eredménynek pedig érthetőnek és átláthatónak kell lennie” – fogalmazott.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?