Hamarosan startol a BBTE Film és Média Napok

Változatos programkínálattal készül a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem Magyar Film és Média Intézete a BBTE Film és Média Napokra. Az április 27. és 29. között, immár harmadik alkalommal megrendezendő konferencia a mozgóképes szakma gyakorlati megismertetése mellett a tudomány-népszerűsítésre vállalkozik, idén pedig az animációs filmre és a virtuális valóságra fekteti a hangsúlyt. A rendezvényen olyan művészek és szakemberek mutatkoznak be, akik kimagasló szakmai eredményeket értek el a filmművészet, a fotográfia és a média területén.

 Fotó: a BBTE magyar film és média intézetének Facebook-oldala

„Idén is próbáltunk keresni valami tematikát, és a diákok visszajelzései alapján az egyik legérdekesebb tantárgy az animáció. Miután a tavaly a Székelyföldi Legendárium készítői is vendégeink voltak, megszületett a gondolat, hogy a rendezvény egy nagyobb szeletét az animációnak és a virtuális valóságnak szenteljünk. Az idei kiadásnak ez a két tematikája van, illetve egy aktualitása, ami az ukrajnai háború – az egyik kikívánkozik, a másikat meg a sors így hozta” – ismertette érdeklődésünkre az esemény „hívószavait” Csibi László, a rendezvény főszervezője.

Kifejtette: szeretnének a közönség fele nyitni. „Minden évben erre törekedünk a fotókiállításokkal, vetítésekkel, hogy lássák, tulajdonképpen mi történik a műhelyeinkben, milyen munkák zajlanak. Azonkívül a hallgatóink számára is egy olyan lehetőség, ahol a képzési kínálatunk mellett új szakemberekkel is megismerkedhetnek és velük egy-két napos tevékenységet folytathassanak. Idén gondoltunk arra is, hogy a középiskolásokat is megszólítsuk: lesz egy animációs műhelymunka is nekik, amit az Oscar-díjra is jelölt M. Tóth Géza fog tartani. Lesz ezen kívül VR-műhely is, ami Kalamár Gábor, a BBTE filmszakos doktorandusza fog tartani szintén középiskolásoknak” – ecsetelte Csibi.

A programkínálat az idén is változatos, és mindenki számára nyitott és ingyenes. Három helyszínen fognak zajlani az események: a Művész moziban, a filmszak központi termében – amely a Central áruház negyedik emeletén található –, illetve a Planetárium kávézóban. „Csuja László is meghívottjaink között szerepel, ő az utóbbi időben nagyobb láthatóságot kapott, elég, ha csak a tavalyi Szelíd című filmjére gondolunk. Neki van a Kilenc hónap háború című alkotása, ami egy dokumentumfilm és levetítik az Ukrajna.most – Filmen és médiában elnevezésű panelbeszélgetésünkön. Ugyanennek keretében lesz látható Keresztes Péter és temesvári kollégáink rövid riportfilmje, a Háborúban nincs jó búcsú is, velük is találkozhatnak a nézők” – mondta Csibi László. Hozzátette: Csuja Lászlóval a hallgatók, érdeklődők nem csak ezen a vetítésen találkozhatnak, mivel idén kétnapos forgatókönyvíró workshopot is fog tartani. „Bízunk benne, hogy új szempontokkal is fogunk gazdagodni általa” – állapította meg.

Kiemelte: egy-egy hallgatójuk minden évben egyéni tárlattal jelentkezik, ezúttal Májai Zsolt Anima című fotókiállítása fog megnyílni a Planetárium kávézóban. Kiemeltnek tartják az alumni-találkozót, ahol a jelenlegi és egykori diákjaik találkozhatnak. „Ezt is egy beszélgetés formájában hoztuk létre, ahol az idei meghívottjaink a tematikus hívószavak, vagyis az animáció és a VR területein dolgoznak: Szitai Eszter Frankfurtban élő animációs szakember, Sándor Zsuzsa, aki szintén ezen a területen mozog, illetve Csíkszeredából kerestük fel Sima Norbertet, aki a virtuális valóságban próbálta ki magát, céget hozott létre. A találkozó után pedig Animációban minden lehetséges címmel lesz vetítéssel egybekötött beszélgetés M. Tóth Géza Oscar-jelölt filmrendezővel, egyetemi tanárral, a KEDD animációs stúdió vezetőjével” – mondta Csibi László.

A BBTE Film és Média Napok teljes programja helyszínekkel, időpontokkal itt elérhető.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?