Filmkészítő maratonnal ünnepel a 75 éves Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem

Kétnapos filmkészítő maratonnal ünnepli fennállásának 75. évfordulóját a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem. A 48 órás maratont a várban tartják meg, a szervezők pedig igazi félévzáró kalandot ígérnek.

Monory-Mész András filmrendező workshopjával indul hétfőn reggel a kétnapos filmkészítő maraton, amely során a versenyzők hasznos tanácsokat kapnak. A felkészítő után a résztvevőknek két teljes napjuk lesz versenyfilmjük elkészítésére, amelyeket június 30-án este közönség előtt le is vetítenek.

A versenyre a filmkészítés iránt érdeklődő csapatokat vagy egyéni alkotókat várnak intenzív, szórakoztató, félévzáró kalandra. A beérkező pályaműveket szakmai zsűri bírálja el, tagjai Monory-Mész András filmrendező, egyetemi tanár; Kós Anna televíziós műsorkészítő, egyetemi tanár; Németh Előd Szabolcs filmszakember, televíziós szerkesztő; Szenner Szigeti Szilárd operatőr, fotós, egyetemi oktató; Szabó Róbert Csaba író, forgatókönyvíró, egyetemi oktató; valamint Mariș Cristian Dániel fotós, az egyetem volt diákja.

Megkeresésünkre az egyik zsűritag, Szigeti Szenner Szilárd elárulta, hogyan fogalmazódott meg a Képes vagy! ötlete. „A gyakorlat teszi a mestert” – mondta, hozzátéve: azt tapasztalja, hogy a gyakorlati munka és kihívások során tanulunk a legtöbbet.

„Olyan lehetőséget szeretnénk biztosítani a versenyben résztvevőknek, amely egyszerre kreatív gyakorlat és kaland. Biztosak vagyunk benne, hogy a szűkös időkeret eredeti alkotásokra ösztönözi a résztvevőket, valamint baráti körök számára is kiváló alkalom lehet ez a közös munkára, alkotásra” – mondta.

Hozzátette: az elbírálás során a kreatív megoldásokat, a frappáns történetmesélést és az egyedi képvilágot keresik.

„A film, amely az ötlettől a végső vágott változatig 48 óra alatt elkészül, nem kell tökéletes legyen, sokkal inkább az eredeti megoldásokat várom izgatottan” – tette hozzá. Arról, hogy milyen kritériumoknak kell megfelelniük a jelentkezőknek azt felelte: jókedv és alkotói kedv – ezzel kell érkezniük a versenyzőknek.

Felhívta a figyelmet az előzetes bejelentkezés fontosságára is, hozzátéve: néhány apró játékos megkötéssel készülnek, azonban lényegében a versenyzők, csapatok teljesen szabad kezet kapnak az alkotási folyamatban.

A legjobb három, illetve a közönségdíjas alkotást a zsűri értékeli, majd a vetítés után díjazzák is az arra érdemeseket. Az első díj 300, a második 200, a harmadik 100, illetve a közönség által legkedveltebb rövidfilm mellé 200 lejnyi pénzjutalom jár. Jelentkezni legkésőbb június 25-ig, azaz péntekig lehet ezen az elérhetőségen.

Kapcsolódók

Kimaradt?