Az Uz Bence-filmadaptáció székelyföldi forgatásán jártunk (FOTÓGALÉRIA)

Nyírő József Uz Bence című regényének átirata alapján készül a Szemfedő című kisjátékfilm, amelynek téli jeleneteit a napokban forgatják több székelyföldi helyszínen. A filmforgatás pénteki napján a sajtó munkatársai is betekinthettek a kulisszák mögé. Hargitafürdőn jártunk.

Gyimesközéplokon, Csíkszeredában és Hargitafürdőn veszik fel a Szemfedő című Nyírő József-filmadaptáció téli jeleneteit két forgatási napon. Csütörtökön a Gyimesekben dolgozott éjszakába nyúlóan a filmes csapat, pénteken a Hargitafürdő-közeli helyszíneken folytatódott a munka. A téli jelenetek átkötő képekként fognak megjelenni a készülő filmben, a nyár folyamán veszik fel a többi jelenetet, így a film várhatóan őszre készül el végleges formában – hangzott el a pénteki nyílt forgatási napon Hargitafürdőn.Fotók: Gábos Albin

„Azt gondoljuk, Nyírő József munkássága számunkra eszköz arra, hogy megmutassuk, mit is jelent Székelyföld. Történetei nem a nagy toposzokban vannak, nem a megszokott székelyföldi képek köszönnek vissza, a lényeg az emberekben, a karakterekben lakozik” – mondta el Sándor Cecília, a produkció sajtófelelős munkatársa Hargitafürdőn. A film egyszerre szól emberi sorsokról és Erdély kulturális, nyelvi sokszínűségéről – tette hozzá. Ugyanakkor szeretnék a Székelyföldről kialakult, torzított, mitikus képet árnyalni és bemutatni a vidék jellegzetességeit, életét, lelkiségét a maga valóságában.

A sajtófelelős elárult néhány érdekes részletet is a filmforgatás kapcsán. Megtudtuk, hogy bár a tél kitartott a Hargitán, mégis kénytelenek voltak magukkal Budapestről műhavat hozni. „A határon egyszerűen nem értették, hogy miért kell Csíkba havat hoznunk, de bizonyos jelenetekhez elengedhetetlen” – mesélte. Hozzátette: a műhó lebomló anyagból készült, így nem fogja szennyezni a környezetet. Érdekesség még, hogy a téli viharjelenetet a Miklós sípálya felső részén fogják rögzíteni, s a hóágyúkat is be fogják vetni a látvány érdekében.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Forgatás a havason

A sajtó munkatársai lehetőséget kaptak, hogy megtekintsék a film több forgatási helyszínét is, és annak az epizódnak a felvételébe csöppentek bele, amikor a havasokról a völgybe, a családjához induló főszereplő a téli erdőben észrevesz egy fát vágó embert.

A jelenet helyszínén a film főszereplője, a Pétert alakító Pálffy Tibor elmondta: a forgatás során egy kicsit lehetősége volt megtapasztalni, milyen nehéz lehetett a havasokon élő emberek élete. Péter karakterével kapcsolatban úgy fogalmazott a színművész, hogy számos lehetőséget tartogat a megformálása. „Végleteket lehet játszani benne. A gyilkostól, a legfőbb bűn elkövetőjétől, a bűnhődő, önfeláldozó emberig széles skálát játszik ez a Péter. Valódi kihívást jelent tömören megfogalmazni mindezt, hiszen ezek rövidfilmek, 20-25 percbe van belesűrítve egy nagyon tömény érzésvilág” – mondta.

„A különböző kultúrák találkozása. Hétköznapi, mindennapi, minden időben érvényes erdélyi történet. Az Uz Bencében ez a találkozási jelenet, ami a Szemfedő középpontjában áll, ilyen történet. Itt különböző kultúrák élnek együtt, és ezt szeretnénk megmutatni” – mondta el a Maszol érdeklődésére Farkas György, a film rendezője. Ezen kívül azt is fontosnak tartották az alkotók, hogy a film ne a Székelyföldről kialakított tipikus képet erősítse, jegyezte meg. „Úgy szoktam mondani, hogy emberekkel takarjuk el a természetet. Az emberek annyira közeliben látszanak, hogy éppen csak sejlik életlenül a háttérben ez a táj, alig látszik” – mondta Farkas György.

A Szemfedő című film elkészülését a Nemzeti Filmintézet, a Nemzeti Kulturális Alap és a Betlehen Gábor Alap támogatja.

A történet
Péter feleségével, Annával fent lakik a havason. Egy napon a völgyből szekéren hozzák fel Péter édesanyját. Az asszony már nagyon idős és saját döntése alapján utolsó napjait fiával töltené. Anna kihasználja a völgybe induló szekeret, hogy ő is lemenjen édesanyjához kisgyermekével. Néhány napra rá Péter édesanyja meghal, Péter a havason készít ravatalt és minden áron pénzhez kell jutnia. Egy találkozás sok mindent megváltoztat...

Sándor Cecília tájékoztatta a sajtó munkatársait a film részleteiről. A munka nem állt meg a sajtótájékoztató kedvéért. Bár eredeti helyszíneken forgattak, nem a természet, hanem az ember áll a történet középpontjában. Az egyik forgatási helyszín. Farkas György rendező. Püsök Botond rendező-asszisztens. Péter édesanyjának filmbeli nyughelye. Érkezik Fülöp Zoltán a jelenet helyszínére. A fejsze nem véletlen, a történet szerint távolban fát vágó embert alakít. Színészek ha találkoznak. Pálffy Tibor és Fülöp Zoltán. Fülöp Zoltán a Csíki Játékszín színművésze. Nem könnyű a filmforgatás a téli körülmények között. Medve 2-3 hét alatt tanult bele a szerepébe. Csapó! A stáb odafigyelt a környezettudatosságra. A kivágott fa egy villámsújtotta fenyő volt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?