Felújítják Dsida Jenő sírboltját a Házsongárdi temetőben

Visszaadják régi pompáját Dsida Jenő sírboltjának a kolozsvári Házsongárdi temetőben. A költő végső nyughelye újra méltó lesz irodalmunk kiemelkedő alakjához.

A Maszol észrevette, hogy egy ideje az építkezéseknél használatos állványok vannak elhelyezve Dsida Jenő sírboltjánál a kolozsvári Házsongárdi temetőben. Sipos Dávid, a Házsongárd Alapítvány titkára megkeresésünkre elmondta: elkezdődtek a munkálatok, hamarosan újra régi pompájában áll majd a költőóriás végső nyughelye.

Fotók: Borsi Balázs

Sipos Dávidtól megtudtuk, hogy az első felmérések szerint a sírbolt nincs rossz álapotban, ám ez akkor fog ténylegesen kiderülni, amikor lekerül róla az évek során rárakódott földréteg. Mivel a sírbolt egy domboldalba van beágyazva, több tonna föld lehet rajta, így első körben azt kell eltávolítani. Az már biztos, hogy a nagy súly alatt a homlkozat enyhén megdőlt, ám úgy tűnik, különösebb nagy repedések és beomlások nincsenek.

Bár a külső szerkezet állapotának pontos felmérésére még várni kell, azt már tudják, hogy a sírbolt belseje egészen jó állapotban van. Más családtag nem használta, így a Dsida fémkoporsója az egyetlen, amely benne van. Sipos Dávid kérdésünkre elmondta, hogy maga a koporsó is jó állapotú, nem tette tönkre a rozsda, sőt még a temetéskor odakerült koszorúszalagok is rajta vannak.

Fotó: Borsi Balázs

A Házsongárd Alapítvány két hónapja kapta kézbe a szükséges építkezési engedélyeket, így lassan kezdetét veszi a „takarítós” rész. Sipos Dávid elmondta, szeretné, ha a földréteget még a fagyok beállta előtt le tudnák pucolni, mert az nagyban megkönnyítené a későbbi munkát. Az alapítvány titkárától megtudtuk, hogy a felújításhoz jelenleg minden adott: Macalik Arnold építész és csapata dolgoznak rajta, a szükséges engedélyek megvannak, így a munkálatok vége egyedül az anyagiaktól függ. Ám Sipos Dávid nem aggódik, elmondása szerint mindig minden megoldódott, és bízik benne, hogy ezután is lesznek jószándékú adakozók, akik segítségével a lehető leghamarabb sikerül befejezni a felújítást.

A Házsongárd Alapítvány másik két kripta felújításán is dolgozik, reményeik szerint pedig hamarosan egy következőre, a Jósika-sírboltra is sor kerül.

Dsida Jenő 1907-ben született Szatmárnémetiben. Kora ifjúságától kezdve költőnek készült: Benedek Elek fedezte föl és indította el ezen a pályáján. Dsida szívbetegségben szenvedett. 1938-ban, 31 éves korában meghűlt, majd hónapokig feküdt a kolozsvári kórházban, de nem sikerült megmenteni az életét. 1938. június 7-én hunyt el, a temetési szertartást Márton Áron kanonok-plébános végezte.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?