Sétálóövezet lesz az Egyetem, a Farkas és a Szentegyház utca

Sétálóutcává nyilvánítják a jelenleg felújítás alatt álló Egyetem (Universității) utcát, továbbá a Farkas (Kogălniceanu) , valamint a Szentegyház (Iuliu Maniu) utcákat is Kolozsvár belvárosában – erről kedden döntött az önkormányzat forgalmi bizottsága.

Emil Boc, Kolozsvár polgármestere Facebook-videójában úgy fogalmazott, ezekbe az utcákba csak az ott élők hajthatnak be autókkal, továbbá az áruellátást biztosító járművek és a rendőrség, tűzoltóság, valamint a mentőautók, ugyanakkor meghatározott időintervallumban az iskolabuszok is.

Archív felvételek | Fotók: Molnár Boglárka

Kedden döntöttek arról is, hogy a Bethlen (Baba Novac) utca, valamint a Kossuth Lajos (21. Decembire 1989.) utca továbbra is nyitva áll majd az autós forgalom előtt, a Petőfi (Avram Iancu) utcában sem történnek változások, emellett a Heltai (Cipariu) tér irányából az Egyetem utcába továbbra is be lehet majd hajtani, de már csak az ott élő személyeknek. Ugyanakkor a Minorita köz (Hermann Oberth) irányát megváltoztatják, hiszen a Király (I.C. Brătianu) utcából innen lehet kihajtani a Deák Ferenc (Eroilor) utcába.

Mint arról beszámoltunk, decemberben újabb halasztásra került sor, a legutóbbi döntés értelmében 2024. április 30-ára kell elkészülni az Egyetem utca felújításával. Egyébként a projekt európai uniós pénzből valósul meg, az önkormányzat 2019 őszén írta alá az erre vonatkozó finanszírozási szerződést, a munkálatokra vonatkozó szerződést pedig 2021. május 31-én. A teljes projektet 28 hónap alatt, az építkezést 20 hónap alatt kellett volna befejezniük.

Az önkormányzat tavaly ősszel szerződést bontott a Mossfern céggel, amely a kolozsvári Farkas utca és környékének a térrendezését tervezte. A szerződésbontás oka az idén tavasszal kirobbant, erős etnikai színezetű botrány, amikor az Erdélyi iskola (Școala Ardeleană) szoborcsoport talapzatát megszüntették. Az Actual de Cluj portál összefoglalója szerint az önkormányzat a szerződésbontást követően egy új tervezőt választott, Nicu Ștefănuți építészt, és a Made By nevű cégét is leszerződtette 80 000 lejért.

Macalik Arnold korábban a Maszolnak elmondta, beperelték az ügyben az önkormányzatot, hiszen a polgármesteri hivatal olyan változások elmaradását kérte számon a kivitelezőtől, amelyek nem is szerepeltek az eredeti megrendelésben.  November 6-án azonban a hivatal meggondolta magát, és érvénytelenítette a Mossfernnel kötött szerződés felbontását.

A Kolozsvári Törvényszék így elutasította a Mossfern cég keresetét, amelyben a tervezők azt kérték, hogy az illetékesek állapítsák meg, az önkormányzattal kötött szerződés felbontásáért nem a kivitelező a felelős. Az önkormányzat beleegyezett abba is, hogy csökkentse a bélyegilletéket (19 745 lej), ugyanakkor ismét Macalik Arnold építész felügyeli a kivitelezést.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?