Kolozsvár: újabb halasztás, mégsem fejezik be idén az Egyetem utca felújítását

Mégsem készülnek el idén az Egyetem utca felújításával Kolozsváron, ismét halasztottak, így 2024. április 30-a az új határidő a munkálatok befejezésére.

A Kolozsvári Helyi Tanács december 4-ei ülésén vitatja meg azt a határozattervezetet, amely az Egyetem utcai munkálatok befejezéséhez szükséges költségek átvállalásáról szól. Az önkormányzat szerint helyi költségvetésből finanszírozzák majd az Erdélyi iskola (Școala Ardeleană) szoborcsoport talapzatra helyezésével kapcsolatos munkálatokat – írja az Actual de Cluj portál. A városvezetés egyébként úgy tartja, az Egyetem téren 98 százalékban elkészültek a felújítással.

Fotók: Molnár Boglárka

Egyébként a projekt európai uniós pénzből valósul meg, az önkormányzat 2019 őszén írta alá az erre vonatkozó finanszírozási szerződést, a munkálatokra vonatkozó szerződést pedig 2021. május 31-én. A teljes projektet 28 hónap alatt, az építkezést 20 hónap alatt kellett volna befejezniük.

Mint ismert, az önkormányzat nemzetközi versenytárgyalást írt ki a kincses város történelmi utcájának térrendezésére és sétálóutcává alakítására. A közbeszerzési eljárást a kolozsvári Mossfern Kft. nyerte meg 2018-ban, a pályamunkát nemzetközi zsűri bírálta el, és a városvezetés jóváhagyásával, a szükséges hatástanulmányok elvégzésével, a kellő engedélyek beszerzésével láttak neki a munkálatoknak. A Farkas utcai térrendezés vezetője Macalik Arnold Ernő, a terveket román és magyar nemzetiségű építészekből álló csapat készítette.

Az önkormányzat elismerte, hogy hibázott, vagyis a városvezetés a felelős a felújítás elhúzódásáért, ugyanis idén ősszel szerződést bontott a Mossfern céggel, amely a kolozsvári Farkas utca és környékének a térrendezését tervezte. A szerződésbontás oka az idén tavasszal kirobbant, erős etnikai színezetű botrány, amikor az Erdélyi iskola (Școala Ardeleană) szoborcsoport talapzatát megszüntették. Az önkormányzat a szerződésbontást követően egy új tervezőt választott, Nicu Ștefănuți építészt, és a Made By nevű cégét is leszerződtette 80 000 lejért.

Macalik Arnold korábban a Maszolnak elmondta, beperelték az ügyben az önkormányzatot, hiszen a polgármesteri hivatal olyan változások elmaradását kérte számon a kivitelezőtől, amelyek nem is szerepeltek az eredeti megrendelésben.  November 6-án azonban a hivatal meggondolta magát, és érvénytelenítette a Mossfernnel kötött szerződés felbontását.

A Kolozsvári Törvényszék így elutasította a Mossfern cég keresetét, amelyben a tervezők azt kérték, hogy az illetékesek állapítsák meg, az önkormányzattal kötött szerződés felbontásáért nem a kivitelező a felelős. Az önkormányzat beleegyezett abba is, hogy csökkentse a bélyegilletéket (19 745 lej), ugyanakkor ismét Macalik Arnold építész felügyeli a kivitelezést.

Mint írtuk a kolozsvári helyi tanács októberben jóváhagyta a Farkas és az Egyetem utca felújítását célzó projekt műszaki-gazdasági mutatóinak módosítását, a költségvetést 14 millió lejjel növelték, ugyanakkor megállapították, hogy a munkálatok befejezésének határideje november 30-a. Ezt követően novemberben újabb határidőt, december 31-ét jeltölték meg, de most már biztos, hogy idén nem fejeződik be a beruházás, az éppen aktuális elképzelések szerint 2024. április 30-áig elhúzódnak a munkálatok.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?