Kolozsvári térrendezés: kevesebb mint egy hónap van a munkálatok befejezésére

Kevesebb mint egy hónap múlva be kell fejezniük a Farkas és Egyetem utca felújítását, a határidő november 30-a. A korszerűsítési projekt tavaly januárjában kezdődött és már több mint 10 hónapja be kellett volna fejeződnie. Így néz ki most az Egyetem utca és a Babeș–Bolyai Tudományegyetem főépülete előtti tér.

Fotók: Molnár Boglárka

A munka befejeztével visszahelyezik eredeti belvárosi helyére a kommunizmus idején elköltöztetett barokk fogadalmi szobor másolatát. Bár több erdélyi sajtóorgánum és politikai vezető arról számolt be a napokban, hogy az eredeti alkotás kerül vissza a térre, ez nem teljesen fedi a valóságot, ugyanis az eredeti szobor nagyon rossz állapotban van, ezért megóvása érdekében a Szépművészeti Múzeumban marad megőrzésre. Tudni kell, hogy a szobrászati elemek nagy részéről másolat készült, ezek kerülnek ki a köztérre.

A restaurálást, újjáépítést vezető Kiss Zoltán Árpád ismertette: a főalakról, Szűz Máriáról és a három angyalkáról hiteles másolat, a három ampolnából a javított eredeti változat kerül ki a térre. Az eredeti talapzat és oszlop néhány eleme is cserére szorult, de elmondása szerint ezek nem számottevők.

Szűz Mária alakja már az 1960-as években történt újraállítás előtt nagyon károsodott, egyes részei leváltak, amit akkor a „nem kőbarát" cementtel fogtak össze. A tömb, amelyen a főalak áll is el volt hasadva, fagy hatására akár tovább is repedhetett volna és ledőlhetett volna a szobor. „Nagy volt a veszélye, hogy ott helyben megsemmisül" - idézte fel Kiss Zoltán Árpád.

Mint ismert, a szobrot az 1738-39-es pestisjárvány emlékére emelték hálából, amiért a fennvaló megszabadította a várost és annak környékét a fekete haláltól. Ez a nyugatibb országokban több helyen divat volt, ugyanis Ausztriában, Csehországban és Magyarországon is számos ilyen alkotás is található. Az alkotás 1944-ben rongálódott meg, az 1950-es évek végén pedig restaurálták. A kolozsvári helytörténész szerint a munkálatok befejezésekor a kommunista hatóságoknak feltűnt, hogy az egyetem főépülete előtt egy vallási szobor áll, ezért bontották le 1959-ben és raktározták el a ferences templomban. Később 1961-ben a Szent Péter Plébániatemplom mögé állították fel.

Vitás térrendezés

Mint ismert, szerződést bontott a kolozsvári Polgármesteri Hivatal a Mossfern céggel, amely a kolozsvári Farkas utca és környékének a térrendezését megtervezte. A szerződésbontás oka az idén tavasszal kirobbant, erős etnikai színezetű botrány, amikor az Erdélyi iskola (Școala Ardeleană) szoborcsoport talapzatát megszüntették, amikor a járófelületet megemelték - az eredeti terveknek megfelelően.

Így néz ki most az Egyetem utca

Ahogy arról a Maszolon is beszámoltunk, Macalik Arnold megkeresésünkre kijelentette, beperelték az ügyben az önkormányzatot. Az utóbbi hónapokban többször is élénk vita bontakozott ki a térrendezés kapcsán, a kivitelező és az önkormányzat pedig egymásra mutogatott. Utólag kiderült, a polgármesteri hivatal olyan változtatások elmaradását kérte számon a kivitelezőtől, amelyek nem is szerepeltek az eredeti megrendelésben.

Egyébként Macalik elkeserítőnek találja az utcafelújítások körül kialakult helyzetet, hiszen a szerződés felbontása egyértelműen a párbeszéd hiányát és a problémák racionális megoldásának hiányát bizonyítja. Nem beszélve arról, hogy a városlakók mindennapi életét megnehezíti a Farkas és az Egyetem utca körül jó ideje tartó felfordulás.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?