Visszakerült az Ady-szobor a zilahi Wesselényi térre

Visszakerült a zilahi Wesselényi térre Ady Endre hétvégén „eltűnt” szobra. Seres Dénes, RMDSZ-es parlamenti képviselő tájékoztatása alapján egy új talapzaton helyezték el.

Javában zajlanak a munkálatok Zilahon, a felújítás alatt lévő Wesselényi téren. Az átszervezés alkalmával kiderült, hogy a 2020-ban felavatott Ady-szobor kedvezőtlen helyen van, ezért a hétvégén eltávolították, hogy a téren kialakítsák a számára méltó helyet.

Seres Dénes RMDSZ-es parlamenti képviselő elmondta, a hétvégén „eltűnt” Ady-szobor számos találgatásoknak adott helyet, de mint sokan láthatták, már kedden visszakerült a helyiek nagy örömére. Mert Ady Endre nem csak a magyar, hanem a román közösség számára is meghatározó, verseit és írásait ma is szívesen olvassák, szavalják, a város pedig méltán büszke egykori diákjára.

Fotó: A szerző felvétele

„Minden kételyt eloszlatva: visszahelyezték a szobrot. Akik esetleg nem bíztak ebben, azok láthatják, hogy visszakerült egy új talapzatra” – nyilatkozta a képviselő.

2020. január 26-án, a szoboravatáson elhangzott, hogy a szilágyságiak büszkék arra, hogy költőóriásunk bárhol tartózkodott, mindig visszavágyott a hepehupás vén Szilágyba, mert szilágyságinak vallotta magát, és örökké visszaemlékezett Zilahra, arra a helyre, ahonnan elindult, az alma materére, a Zilahi Wesselényi Kollégiumra, a tanáraira, mentorára, Kincs Gyulára, és mindarra, amit Zilah nyújtott számára.

A képviselő kiemelte: Ady a miénk, hiszen szellemisége beivódott e táj lakosságának tudatába, gondolkodásába, kultúrájába. Ő is mindig kitartott az itteni emberek mellett, mert azt vallotta: ,,aki vagyok, az a négy zilahi esztendő által vagyok”, de Lompértot is magáénak mondta, második hazájának tekintette. Ahogy Ady megemlékezett mindig a Szilágyságról, úgy a szilágyságiak is mindig büszkék voltak rá. Ezt bizonyítja az iskola előtt felállított szobor, a Lompérton lévő Ady mellszobra, a nagyszülők sírjának ápolása, az iskola, amely az Ady birtokra épült és a költő nevét viseli, néhány éve pedig a Kraszna utcán Ady-emlékházat avattak.

A szilágysági RMDSZ-es önkormányzati vezetőkkel találkozott szerda délelőtt Seres Dénes parlamenti képviselő, hogy elemezzék és kiértékeljék a jelenlegi politikai helyzetet. A képviselő elmondta:  mivel az RMDSZ már nincs kormányon, megbeszélték a szilágysági magyar közösségek helyzetét, a lehetőségeket, és nem utolsó sorban a pályázatokat, melyeket megpróbálnak kivitelezni.  „Nagyon sok nyertes pályázatunk van, amit szentesíteni kell a szerződések aláírásával. Ezen dolgozunk, és remélhetőleg, nem gördítenek akadályt elénk, mert ezeknek érvényt kell szerezni. A helyi vezetőink tesznek arról, hogy ezek megvalósuljanak, mi pedig arra törekszünk, hogy a központi intézményekkel aláírassuk, hogy beinduljon a projektek megvalósítása” – ismertette Seres. A találkozón elhangzott: nem állt le a világ, nem állt meg az idő, tovább kell menni, és a helyi magyar közösségekért meg kell valósítani mindazt, amit elterveztek, elképzeltek. A Szilágy megyei szervezet amúgy július 5-én tartja meg küldöttgyűlését Zilahon, ahol újra áttekintik a politikai helyzetet és a teendőket, hogy felkészülten álljanak az őszi és a jövő évi kihívások elé.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?