Ünnepi pillanat: átadták a volt Melody Szálló felújított épületét Kolozsváron

A Kolozsvár Főterén található volt Melody Szállót 2020 szeptemberében vásárolta meg a Sapientia EMTE magánegyetemet működtető Sapientia Alapítványa. Az épület az egyetemen zajló néptáncoktatás helyszíne és az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány kolozsvári székhelye lett, és több mint három év után sikerült befejezni a teljeskörű felújítását.

Az átadó ünnepséget a Sapientia kolozsvári tánckarának másodéves hallgatói nyitották meg, akik széki négyessel készültek. Ezt követően Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke, a Sapientia Alapítvány Kuratóriumának elnöke elmondta, amikor elkészül egy épület és átadják azt, az olyan, mint egy betakarítási ünnep, és az épület a gyümölcs, amelyben gyönyörködni lehet.

A felújított épület | Fotók: a szerző felvételei

Úgy vélte, minden ajándék hálára kell buzdítson bennünket, és a Sapientia új épülte az erdélyi magyar közösséget segíti abban, hogy megmaradjon továbbra is, ugyanakkor azt bizonyítja, hogy az anyaország közösséget vállalt velünk. A püspök azt kívánta, hogy az egyetem az „idők végezetéig” használhassa az épületet, ugyanakkor hozzátette, a legutóbbi felújítása „egészen más funkcióegyüttest” ad az épületnek.

A Sapientia elismert és integráns része a magyar, román és nemzetközi egyetemi világnak

Tonk Márton, a Sapientia EMTE rektora kiemelte, az egyetemnek „ambiciózus céljai, törekvései vannak”, és a Bocskai-ház, a Tordai úti oktatási épület és a Déva utcai épület után elérkezett a Melody Szálló felújítása is. A rektor szerint így már Kolozsvár Sapientiás térképén mind a négy égtáj irányába építkeznek. Kiemelte, az épület bizonyítéka annak is, hogy a vásárlást támogató magyar kormánnyal hosszú távú együttműködést terveznek, és közös gondolkodással és világnézettel rendelkeznek.

„A Sapientiának hittel teli, ambiciózus céljai vannak, és közel negyedszázaddal ezelőtt komolyan gondoltuk az egyetemesdit, hosszú távra terveztünk, építkeztünk, és nem csak falakat építettünk, hanem tudást, nemzeti identitást, oktatást is adunk az egyetemistáknak. A magyar fiatalok számára átadott szakmai, emberi értékek a fontosak” – hangsúlyozta.

Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese az avatón elmondta, minden leleményességre szükség volt, hogy az épület „újra a miénk legyen”, és ez példaként és megtartó erőként szolgál nemcsak az itteniek számára, hanem szerte a Kárpát-medencében. Úgy fogalmazott, a Sapientia egyetem több szempontból is kiemelkedik, mint nemzetmegtartó erő, hiszen földrajzi hálózat, a legfontosabb magyarlakta területeken jelen van Erdélyben, életet visz oda. Hozzátette, az egyetem a tudományterületek tekintetében is a teljességre törekszik, tág spektrumban vannak azok a tárgyak, amelyeket tanulni lehet.

„Elismert és integráns része a Sapientia a magyar egyetemi világnak, és jogos elismerése van Romániában is. Ugyanakkor a nemzetközi tudományos világban is jelen van. Csak elismeréssel lehet szólni az egyetemről, mindhárom szinten. Versenyképes tudást ad, olyan tudást, ami megélhetést biztosít az erdélyi magyarság számára, az erdélyi fiataloknak” – mondta. Ezt követően Pál István Szalonna és a Tokos zenekar szászcsávási népzenét adott elő.

Immár két főtéri épülettel rendelkezik a Sapientia Kolozsvári Kara

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke úgy vélte, történelmi pillanat a mai, hiszen Kolozsvár ikonkus épületét sikerült visszaadni a kolozsvári magyaroknak. „Minden nehézség, külső akadályoztatás ellenére 34 éven keresztül életben tudtuk tartani a reményt, közösséget építettünk. Ezt azért tudtuk, mert a szülőföldön való megmaradás reménye sosem halt ki, mert hittünk abban, hogy magyar közösségként tudunk jövőt építeni magunknak. 1989-ben ez a remény életre kelt, és életben tudjuk tartani most is, és ez az épület is ennek bizonyítéka” – mondta.

Hozzátette, a magyar kormány segített abban, hogy a remény életben maradjon, hogy tudjanak építkezni, és a mai nap „a szimbolikus térfoglalás erős pillanata”. Úgy vélte, az épített örökség megőrzése nagyon fontos, hiszen a magyar identitásunk, kultúránk megőrzésének a kulcsa, és különösen örvendetes az, hogy „olyan ingatlanokat is birtokba tudunk venni, amelyekről azt gondoltuk korábban, hogy soha nem lesznek a mieink”.

Kelemen László, az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány elnöke úgy fogalmazott, nem hagyhatjuk, hogy a globális pusztításban pont Erdély élő néphagyománya, kultúrája odavesszen, ezért hozták létre a Hagyományok Háza hálózat keretén belül az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány szolgáltatását is, amely ezt biztosítja. A Sapientia EMTE Kolozsvári Karának dékánja, Szenkovics Dezső az avatón úgy fogalmazott, immár két főtéri épületben is jelen van az egyetem, és „felemelő érzés” volt látni, amikor előbukkant a Központi Szálló felirat néhány hónapja. „Mindannyian, akik itt vagyunk, érezzük, hogy ünnep van” – zárta gondolatait. Ezt követően a tánckar harmadéves hallgatói kalotaszegi táncokat adtak elő, majd szalagvágásra került sor az épület bejáratánál.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?