FRISSÍTVE - Szent László hazatért a nagyváradi várba, ahol felállították a lovagkirály új lovasszobrát

A nagyváradi várban álló szobrot együtt koszorúzta meg Böcskei László megyéspüspök és Florin Birta polgármester, majd a Bihar megyei RMDSZ elnöke, Cseke Attila és ügyvezető elnöke, Szabó Ödön. Az RMDSZ Bihar megyei szervezetének Facebook-oldalán megjelent videózüzenetben Szabó arra hívott mindenkit, hogy „örüljenek együtt”, hiszen „Szent László mindenkié is tud lenni” és a mai város lakossága büszke lehet arra, hogy a lovagkirály megalapította Nagyváradot.

Helyére került Szent László szobra a nagyváradi várban. A mintegy 4 tonnás bronzszobrot hétfőn este daruval helyezték el a Csonka-bástya és a fejedelmi palota között álló talapzatra. Kedden délelőtt Böcskei László megyés püspök és Florin Birta polgármester együtt látogattak ki a várba, s koszorúzták meg a szobrot. 

Fotók: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

A szobor elkészítésében kulcsszerepet játszó Bihar megyei RMDSZ két vezetője, Cseke Attila elnök és Szabó Ödön ügyvezető elnök is lerótta kegyeletét a lovagkirály emlékére a frissen felállított szobor előtt, ahová letették a megyei RMDSZ koszorúját is.

Deák Árpád szobrászművész alkotását egy zimándújfalui műhelyben öntötték ki, majd darabokban szállították a helyszínre. Ezt az indokolta, hogy egyben nem fért volna át a vár kapuja alatt. A szobor lóháton, fején koronával ábrázolja Várad alapítóját.

Az elmúlt napokban a szobor román nacionalista hőbörgés kiváltója lett a közösségi médiában. A Facebookon olyan bejegyzés terjedt, mely szerint Nagyvárad központjából eltávolították Mihai vajda szobrát, és Szent Lászlóét állítják a helyébe. A bejegyzést olyan fényképekkel „dokumentálták”, amelyeken valóban a két lovasszobor mozgatása látható, de időben nagyon nagy az eltérés a felvételek készítése között.

A valóság ugyanis az, hogy Mihai vajda 1994-ben felállított szobrát valóban eltávolították a Szent László (Unirii) térről, azonban ez még 2019-ben történt. Korábban a városi önkormányzat úgy döntött, hogy Mihai vajdát I. Ferdinánd román királlyal helyettesíti, akinek korábban már állt szobra a téren, amit a kommunista hatalomátvételt követően megsemmisítettek. I. Ferdinándnak is volt azonban elődje a város főterén, 1923-ig ugyanis Szent Lászlónak az 1893-ban felavatott szobra állt ugyanott. Ez utóbbi jelenleg a nagyváradi római katolikus székesegyház és a püspöki palota előtt látható. A havasalföldi vajda szobrát a Nagyvásártéren (Parcul 1 Decembrie) fogják felállítani, miután véget ér annak a rekonstrukciója.

A várban felállított Szent László-szobor talapzatára fel kell még kerülnie a latin nyelvű feliratnak, utána következhet majd az ünnepélyes avatás. Egyelőre hivatalosan nem közölték, hogy erre mikor kerül majd sor. A szoborállítás kezdeményezője, a római katolikus püspökség a szeptember 12-ét preferálná, akkor szentelték fel ugyanis 1390-ben Szent László korábbi, a várban álló lovasszobrát, a Kolozsvári testvérek alkotását. Értesüléseink szerint a városvezetés azt javasolta, hogy a hivatalos városnapon, október 12-én hulljon le a lepel a szoborról. Ez a váradi magyarság számára fölöttébb visszás volna, ugyanis azon a napon írták alá 1918-ban Aurel Lazăr nagyváradi ügyvéd házában az erdélyi románok önrendelkezését kimondó nyilatkozatot, illetve akkor vonultak be 1944-ben a román csapatok a városba.

A szobor felállítását követően Szabó Ödön, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke a szervezet Facebook-oldalán közzétett videóüzenetében azt mondta, „óriási sikernek” örvendhetnek most Nagyváradon, amiért Szent László szobra ismét ott áll a várban. 

„Egy vágyálmunk vált valósággá, áll a Szent László-szobor itt, a nagyváradi várban. Több százan adományoztak annak idején a Varadinum Kulturális Alapítványnak és a történelmi egyházainknak azért, hogy ez létrejöhessen. Köszönet érte!” – fogalmazott a politikus.

A Bihar megyei parlamenti képviselő ugyanakkor köszönetet mondott mindazoknak, akik a szoborállításért dolgoztak, az egyházaknak, a Nagyváradi Római Katolikus Püspökségnek, az önkormányzatnál dolgozó kollégáiknak és Magyarország Kormányának, amely a közösségi gyűjtésből befolyt pénz és a tényleges megvalósítási költség közötti különbséget biztosította.

Annak idején adományjegyek vásárlásával több száz váradi és Bihar megyei járult hozzá a szoborállítás költségeihez | Fotó: Bihar megyei RMDSZ

„Arra kérek mindenkit, jöjjön, csodálja meg! Irdatlanul jó érzés itt lenni most a nagyváradi várban! Jöjjenek, nézzék meg, tegyenek le egy szál virágot, (…) védjük meg ezt a szobrot, hisz azt látjuk, hogy vannak olyanok, akiknek nem öröm a mi örömünk, de tudjuk elmagyarázni, hogy Szent László király mindenkié is tud lenni” – mondta Szabó Ödön. Kiemelte: nemzetiségtől függetlenül az egész város hálás lehet Szent Lászlónak azért, mert Nagyváradot megteremtette, és mi ma itt élhetünk. „Örüljünk együtt!” – zárta Szabó Ödön.

(Nyitókép forrása: Bihar megyei RMDSZ)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?