Elmarad az idei nagyváradi Szent László Zarándoklati Nap

A Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye templomaiban május 10-én egy időben 11 órától Szent László tiszteletére mutatják be a szentmiséket.

Böcskei László nagyváradi megyéspüspök 2010-ben Egyházmegyei Zarándoklati Nappá nyilvánította Szent László hagyományos egyházmegyei ünnepét, húsvét ötödik vasárnapját. Ezen a napon hagyománnyá vált, hogy a hívek a váradi székesegyházában kifejezik tiszteletüket Szent László király ereklyéje (hermája) előtt, majd hitvallásuk jeleként részt vesznek a hagyományossá vált hermás körmeneten.

„A COVID-19 vírus által okozott világjárványra való tekintettel, illetve a még hatályban levő sürgősségi állapot óvintézkedései miatt fájó szívvel közlöm kedves paptestvéreimmel, híveimmel, és minden kedves zarándokkal, hogy ebben az évben nem tudjuk megtartani hagyományos zarándoklatunkat” – áll Böcskei László megyéspüspök körlevelében. Az egyházfő így folytatta: „Hiszem, hogy szent királyunk ezután sem hagy magunkra bennünket, hathatós közbenjárónk Istennél ezekben az időkben is, amikor nemcsak a korlátozások bénító terhét viseljük, hanem a kilátásba helyezett gazdasági krízissel megélhetésünk veszélyeztetésének aggodalmát is magunkban hordozzuk.”

Az egyházmegye katolikus templomaiban húsvét ötödik vasárnapján 11 órától Szent László tiszteletére mutatják majd be a szentmiséket, a nagyváradi székesegyházban bemutatott szentmisét követően. „Szent László királyunk ereklyéjével a templom előtti térre fogok kimenni, és a szent király szobra mellől az ereklyével áldást osztok városunkra, egyházmegyénkre, egész népünkre, különösképpen a gyógyulást remélő szenvedőkre. Ezzel is jelezni szeretném mindenki felé, hogy Szent László király közel áll hozzánk, bajainkban és szenvedéseinkben megerősít minket, hogy minden bajtól és veszedelemtől megmeneküljünk” – zárul a püspök körlevele.

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?