Erdélyi turnéra érkezik a Fesztivál Akadémia Budapest

A marosvásárhelyi Spectrum Színház szervezésével és a Csíki Játékszín, csíkszeredai városháza, Udvarhely Néptáncműhely és a székelyudvarhelyi művelődési ház köreműködésével erdélyi turnéra érkezik a Fesztivál Akadémia Budapest. Február 24.–26. között három helyszínen adják elő Sztravinszkij A katona története és Vivaldi A négy évszak című művét.

Az ördöggel szerződést kötő katona fausti történetéhez a világháborús körülmények miatt minimálisra redukálta a zenekart Stravinsky, a hangszercsoportok legjellegzetesebb tagjait hegedű, nagybőgő, klarinét, fagott, kornett (vagy trombita), harsona és egy ütőshangszer alkotta szeptett képviseli.

Igor Stravinsky „játékra és táncra írott elbeszélése”, A katona története különleges szereposztásban és koncepció szerint kerül színre. Az előadást Ascher Tamás rendezi, Molnár Piroska a mesélő, az egyes szerepekben pedig Bezerédi Zoltánt, ifj. Vidnyánszky Attilát és Kelemen Hannát láthatja a közönség.

A koncertturné állomásai:

Vivaldi 1725-ben A harmónia és a találékonység erőpróbája címmel megjelentetett concertogyűjteményben adta ki A négy évszak című ciklusát. A négy hegedűversenyhez egy-egy szonettet is költött, majd a partitúra megfelelő helyeire beillesztve zenésítette meg ezeket. A szerző teljes sorozatát Václav Morzin cseh grófnak ajánlotta, s a dedikációban így írt irodalom és zene összekapcsolásáról: ,,Nagyméltóságú Úr, (...) Esdekelve kérem, ne csodálkozzék Fenséged, ha e kis létszámú és szerény concertók közt megtalálja A négy évszakot, amely már sok idővel ezelőtt Fenséged türelmes nagylelkűségét élvezhette. Higgye el nekem, hogy azért találtam őket kinyomatásra méltónak - noha minden tekintetben ugyanazok a darabok-, mert a szonettek mellett immár minden bennük ábrázolt dolog pontos magyarázatával láttam el őket. Bizonyos vagyok abban, hogy Ön úgy fogja megítélni őket, mintha újak lennének.”

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?