Erdélyi lakomán jártunk – Nyáry Krisztián és Cserna-Szabó András főztek Kolozsváron (VIDEÓ)

Fotók: Varró-Bodoczi ZoltánA 10. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét első napján, csütörtökön bemutatták Kövi Pál Erdélyi lakoma újratöltve című kötetét, Cserna-Szabó András és Nyáry Krisztián jelenlétében. Az írók a könyvbemutató közben egy igazán különleges levest főztek a résztvevőknek. Ez a szombatosok paszulylevese volt, amelyet a kötetben található recept alapján rekonstruáltak. A Maszol stábja is megkóstolta. (Videó: Varró-Bodoczi Zoltán)

Nyáry Krisztián könyvbemutató elején elmondta: nagyon szereti az erdélyi konyhát, és gyerekkorában a család könyvespolcán volt az Erdélyi lakoma című kötet, amelyet gyakran használtak, így ő már nagyon régóta vágyott arra, hogy ennek legyen egy újabb kiadása. „Ez számomra nem csak egy szakácskönyv, hanem egy kultúrtörténeti alapmű. Az egésznek a története izgatott mindig, hogy van egy ember, Kövi Pál, akinek New Yorkban eszébe jut, hogy az erdélyi konyha Európa egyik legfontosabb konyhája, és igyekszik megmenteni ezeket a recepteket” – mondta az író.

Felidézte, hogy a 80-as évek, amikor a könyv megjelent, az utolsó pillanat volt, amikor még össze lehetett gyűjteni az örmény, szász, zsidó és szombatos konyha receptjeit, hiszen már ekkor is „csak fejben létezett ezeknek a többsége”. Szerinte ez a könyv egy „időkapszula”, amit bármikor fel lehet használni, és azzal, hogy újra kiadták, „már nem csak a múlt van benne, hanem a jövő is”.

A recepteket érintetlenül hagyták

Cserna-Szabó András, a kötet szerkesztője elmondta, Kövi Pál a sikerei csúcsán gondolta úgy, hogy visszajárogat Erdélybe, és egy évtizeden keresztül gyűjtötte össze a könyvben megtalálható recepteket. Azt is megosztotta hallgatóságával, hogy milyen alapon válogatta be a kortárs szerzőket, akiknek esszéjük a kötet elején található meg.

„Amikor ezt a könyvet újragondoltuk, az volt a cél, hogy a recepteket teljesen érintetlenül hagyjuk. Az eredeti kötetben a kor legmenőbb írói írták az esszéket, mi ezeket cseréltük le, ezért van újratöltve. Ehhez olyan mai szerzőket kerestünk, akiknek vagy a gasztronómiához, vagy Erdélyhez van valamilyen közük, de leginkább mindkettőhöz” – magyarázta. Hozzátette, hogy szerinte negyven év után rengeteget változott a gasztronómia, nem csak Erdélyben, hanem az egész világon is, ezért volt érdemes újra kiadni ezt a kötet.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A két szerző a könyvbemutató közben főzött is a jelenlévőknek, mégpedig a szombatosok paszulylevesét, amelyet azért választottak, mivel a szombatos hagyomány már megszakadt, és így próbálták meg felidézni Erdély régi ízeit, a szakácskönyvből rekonstruálták recepttel.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?