Erdélyi alkotók is nyertek a FilmJUS Alapítvány forgatókönyv-fejlesztési pályázatán

Három erdélyi alkotó kisjátékfilmjének forgatókönyvét is támogatja a 2021-es pályázatán a magyarországi FilmJUS Alapítvány, hívja fel a figyelmet a Filmtett.

A 10 millió forintos keretösszeggel, játékfilm, kisjátékfilm, dokumentumfilm, tévéfilm vagy tévésorozat, animációs film és ismeretterjesztő film kategóriában meghirdetett pályázat célja a kiíró szerint az, hogy „eredeti, izgalmas, magyar művek szülessenek”. A beérkezett filmtervekről Bánki Iván, Balogh Zsolt, Bacsó Zoltán és Csukás Sándor döntött, akik szerint „az előző évekkel szemben nagyságrendileg kevesebb minőségi dokumentumfilmes terv érkezett, ám növekedett a fikciós műfajok, ezen belül a játékfilmes pályázatok száma. Örvendetes, hogy jónéhány olyan alkotó is jelentkezett, akiktől régen nem olvastunk filmtervet és szerencsére nem csökkent a valamilyen filmes egyetemen nemrégiben végzett filmkészítő által beadott forgatókönyvek és filmötletek száma sem”.

A nyertesek listáján három erdélyi alkotó, Sztercey Szabolcs, Incze Kata és Bálint Arthur kisjátékfilmes projektje is szerepel, ezeket egyenként 200 000 forinttal támogatja a FilmJUS Alapítvány. Támogatnak 12 nagyjátékfilm-forgatókönyvet is, többek között Pater Sparrow, Nagy Viktor Oszkár, Krasznahorkai Balázs, vagy Schwechtje Mihály és Szurdi Panni munkáját. A nyertesek teljes listája itt olvasható.

A FilmJUS szabályzata szerint a pályázaton nyert összeg kizárólag forgatókönyvírásra és -fejlesztésre fordítható, előkészítésre, forgatásra vagy utómunkára nem.

(Címlapfotó: Pexels.com)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?