Erdély legjei: a kolozsvári Gyógyszerészeti Múzeum (VIDEÓ)

Közel hat év felújítási munkálat és kutatás után nemrégiben újra megnyílt az Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeum égisze alá tartozó Patikamúzeum a felújított Mauksch–Hintz-házban. A gyűjtemény több mint 7000 darab hiteles orvosi és gyógyszerészeti tárgyat tartalmaz, köztük 200 régi orvosi műszert, edényeket, kéziratokat és Iuliu Hațieganu professzor konzultációs ágyát is. A múzeum a felújítási munkálatokat követően változott, hiszen alagsorában új terekkel bővült, és a régészeti kutatásoknak köszönhetően érdekességek is előkerültek. Ugyanakkor a kiállítás kiegészült interaktív elemekkel is, például egy fűszerfelismerő dobozzal, amelyet a látogatók ki is próbálhatnak, és egy multimédia terem is helyet kapott az alagsorban. Mihály Melinda, az Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeum muzeológusa vezette körbe stábunkat a helyszínen.

Mihály Melinda kérdésünkre elmondta, az elmúlt közel hat évben a múzeumnak helyet adó Mauksch–Hintz-ház teljesen megújult, ehhez viszont művészettörténeti, illetve régészeti kutatásokra volt szükség előzőleg. Ezekkel párhuzamosan pedig a múzeum gyűjteményének kutatása is megtörtént. A muzeológus az épületet birtokló Hintz család történetéről is mesélt. Mint elmondta, a ház és a család kapcsán azt fontos megemlíteni, hogy annak ellenére, hogy ez Kolozsvár egy jelentős barokk stílusú patikaépülete, nem ez volt az első patikaépület a városban.

Az elsőt a Szent Mihály-templom körül épült boltok egyikében alakították ki a 16. században, majd ezt vásárolta meg Tóbiás Mauksch gyógyszerész, és költöztette el a mai Mauksch–Hintz-ház épületébe, ahol attól kezdve közel kétszáz évig gyógyszertár működött. Később az épület házasság révén átkerült a Hintz család tulajdonába, és ott is maradt egészen az 1949-es államosításig. A mostani felújítás pedig azért jöhetett létre, mert az örökös, Georg Hintz visszaperelte az ingatlant, és úgy döntött, hogy egyedüli tulajdonosként felújítja azt, és a múzeum rendelkezésére bocsátja.

Kincset ástak el a pincében

Az Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeum muzeológusa azt is ismertette, hogy a kutatások eredményeként előkerült az új officinában a boltozat barokk díszítésének egy töredéke, és a régi officinában már ismert falkép restaurálására is sor került. Ugyanakkor újdonságnak számít, hogy az épület pincéjében és udvarán folytatott kutatások eredményeként felfedeztek több olyan régészeti leletet, amelyek az egykori patika működésével kapcsolatosak.

„Több száz kis üvegcsét, gyógyszertároló edényt, tégelyt találtak, amelyek most ki vannak állítva. Továbbá a pincében találtak a régészek egy pénzleletet, amelyet valószínűleg a Hintz család valamelyik tulajdonosa áshatott el két kerámia ásványvizes palackban. Az ebben található pénzérmék nagy része a 19. század második felére keltezhető, és valószínűleg az 1873-as kolerajárvánnyal függhet össze elásásuk” – mesélte Mihály Melinda.

A kiállítás felépítése kapcsán rávilágított: nagyrészt megőrizték a régi tematikát, elsőként a régi és az új officinát mutatják be, ugyanakkor kialakítottak egy olyan termet is, amely a patikus irodáját illusztrálja. A pincében bemutatott laboratórium továbbra is régi helyén maradt, de a múzeum kiegészült egy interaktív teremmel, és a pincében a felújítást követően több olyan teret is kialakítottak, melyek korábban nem álltak használatban.

Románia legrégebbi elektrokardiográfja 

A múzeumban található érdekességekről elmondta, a tárlatvezetések során többnyire az érdekesebb vegyi anyagokat szokták bemutatni. Például megtalálható a gyűjteményben a múmiapor, amit régebben mindenre használhattak, de van szépia őrlemény és hódmirigy is. Ugyanakkor kiemelendő a múzeum bútorgyűjteménye, amelynek darabjairól fontos tudni, hogy ezek nem tartoznak a Hintz-patika tulajdonába, hanem a 20. század elején gyűjtötték őket össze Erdélyből és a régi Magyarország területéről.

A kiállítás interaktív elemei közé tartozik a fűszerfelismerő doboz, amelyet bátran ki lehet nyitni, meg lehet tapogatni, szagolni, lényege pedig, hogy meg kell próbálni felismerni az ott bemutatott fűszereket. A pincében kap helyet a multimédia terem, ahol egy filmet lehet megtekinteni a ház és gyűjtemény felújításáról, illetve régi fényképeket is meg lehet nézni a Hintz családról. Majd következik a múzeumpedagógiai foglalkozásoknak fenntartott terem, majd a laboratórium, ahol különböző mozsarakat, desztilláló felszereléseket találunk.

Az utolsó teremben került bemutatásra az Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeum orvosi műszergyűjteménye, amely a 19. század végétől az 1980-as évekig kórházakban használt tárgyakat tartalmazza. A darabok különböző orvosi szakterületek – fogászat, nőgyógyászat, szemészet, radiológia, sebészet – szerint vannak csoportosítva, és a legfontosabb tárgyak közé tartozik egy 1915-ben készült Einthoven elektrokardiográf, amely valószínűleg a legrégebbi Romániában és Dr. Iuliu Hațieganu konzultációs asztala is.

Mihály Melinda hangsúlyozta, a múzeumot elsősorban azoknak ajánlják, akik a gyógyászat, orvostudomány iránt érdeklődnek, de bárki számára érdekes lehet, akit a természettudományok világa érdekel, vagy akár Kolozsvár történetével szeretne foglalkozni. A múzeum keddtől vasárnapig 10.00 és 18.00 óra között látogatható, a jegyek ára felnőtteknek 30 lej, diákoknak 7,5 lej.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?