Egy héten át ünnepli 75 éves fennállását a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem

Fennállásának 75. évfordulóját ünnepli június 28. és július 4. között a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem. Az intézmény román és magyar tagozatának előadásaira a belépés ingyenes, az oktatók és a hallgatók beszélgetésekre is várják az érdeklődőket.

Hétfőn 11 órától rajtolt a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem (MME) egész héten át tartó, rendezvénysorozata, kiállításokkal, nyilvános vizsgaelőadásokkal, könyvbemutatóval, filmkészítő maratonnal, színházi beszélgetésekkel és egyéb érdekes programokkal.

Hétfőn 15.30 perctől Vidám léptekkel a világ színpada felé címmel fotókiállítást nyitnak meg a 3GHUB, Előadások bástyájában, Dr. Jánosi Mária Magdalena egyetemi docens vezetésével. Este 19 és 19.30 órától két könyvbemutató is lesz a Kutatók bástyájában: Dr. Irina Ionescu Marketing az előadóművészetben, illetve Dr. Alina Nelega A piros bicikli drámaantológiáját mutatja be.

Kedden 11 órától az egyetem Köteles Sámuel utca 6. szám alatti székhelyén nyílt leckét követhetnek az érdeklődök, Dr. Bakk-Miklósi Kinga egyetemi tanár vezetésével, 17 órától a Kutatók bástyájában a Szalman Lóránt- és Szabó Csaba-díjakat adják át a Zene Intézetében Dr. Elekes Márta egyetemi docens vezényletével, este 21 órától a nagyszínpadon Musical Journey néven a színész szakos hallgatók koncertje várja az érdeklődőket Carla Gliga és Teodora Bota doktorandusz irányításával.

Szerdán 15 órától Gáspárik Attila Egyetemindítás áprilisban című előadását tekinthetik meg, délután 17 órától színházi beszélgetéseket tartanak, a meghívott Tompa Gábor rendező, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója, a beszélgetés moderátora pedig Keresztes Attila rendező lesz. Este 21.30-tól a marosvásárhelyi vártemplom sétányán Sakura – A japán szellem hagyománya című előadás lesz látható Dr. Dan Horia Chinda óraadó tanár vezetésével.

Csütörtökön 16 órától kezdődnek az előadások, 17 órától a 2020-as év végzős média szakosai, 19 órától pedig a harmadévesek mutatkoznak be rövidfilmjeikkel a Film.Média bástyában, a vezetőtanár Dr. Kós Anna. 20 órától Sebestyén Aba vezetésével a Yorick Stúdió Lázadni veletek akartam című előadása szerepel a programban.

Pénteken 12 órától a Drámapálya díjakat adják át a Kutatók bástyájában, 18 órától pedig B5 Studioban (Bolyai utca 5. szám) szcenográfiai kiállítás megnyitóját tekinthetik meg a SCENO-ART 2021 és az ARTeast Alapítvány együttműködésében, Bartha József, Miklós Szilárd és Bianca Jeremiás koordinálásával.

Szombaton, a rendezvénysorozat utolsó napján 11 órától a város koronkai kijáratánál lévő bevásárlóközpontban és az előadók bástyájában rajtolnak a programok, 12 órától Dr. Ungvári Zrínyi Ildikó egyetemi tanár és Dr. Kricsfalusi Beatrix egyetemi docens által szerkesztett Test-hatalom-intézmény. A színházi nyilvánosság szerkezetváltozásai című könyvbemutatót tartják meg. Az eseményt a másodéves magiszteri színész szakos Marius von Mayenburg: MŰANYAG című színészmesterség vizsgaprodukciója zárja.

A teljes program román és magyar nyelven a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem és Stúdió Színház Facebook-eseményének leírásában található.

(Címlapkép: Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem - Stúdió Színház – Facebook)

Kapcsolódók

Kimaradt?