Az SZTE és a BBTE delegációja közösen tisztelgett az egyetemalapító Báthory István krakkói sírjánál

A Szegedi Tudományegyetem alapításának 440. évfordulója alkalmából Krakkóba látogatott Prof. Dr. Rovó László rektor és Prof. Dr. Zakar Péter nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes. Az SZTE vezetői megbeszéléseket folytattak a II. János Pál Pápai Egyetemen, majd a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem rektorhelyettesével együtt megkoszorúzták az egyetemalapító Báthory István síremlékét. 

440 éves múltját és hagyományait ünnepli idén a Szegedi Tudományegyetem. A jeles évforduló alkalmából az SZTE vezetése a közelmúltban Krakkóba, az egyetemalapító Báthory István, erdélyi fejedelem és lengyel király nyughelyének városába látogatott.Prof. Dr. Rovó László, a SZTE rektora és Soós Anna, a BBTE tanulmányi rektorhelyettese | fotó: SZTEA krakkói II. János Pál Pápai Egyetemen előremutató tárgyalásokat folytatott a Szegedi Tudományegyetem rektora, Prof. Dr. Rovó László és rektorhelyettese, Prof. Dr. Zakar Péter, továbbá Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök, valamint Karol Biernacki, Lengyelország tiszteletbeli szegedi konzulja alkotta delegáció. A találkozón jelen volt a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem tanulmányi rektorhelyettese, Soós Anna is. 

„Nem lenne ma a krakkói pápai egyetem, ha nincs Szent Hedvignek, a magyar király lányának a bölcsessége. Ő volt az, aki megkérte a férjét, Jagelló Ulászló lengyel királyt, hogy kérjen engedélyt a pápától arra, hogy a Jagelló Egyetem mellett teológiai fakultás is létesüljön. Ez a teológiai kar 1954-ig működött a Jagelló egyetem részeként, majd a kommunista diktatúra alatt megszüntették. Utána alakult meg egy felsőoktatási intézmény, amelyből a mai egyetem létrejött” – emlékeztetett Robert Tyrała, a II. János Pál Pápai Egyetem rektora. 

Rovó László elmondta, az SZTE most ünnepli Szegedre költözésének 100-ik és alapításának 440. évfordulóját, amelynek alkalmából komoly ünnepségsorozatot szerveznek. Kiemelte, hogy a szegedi egyetem elkötelezett a nemzetközi együttműködések mellett. Az egyik ilyen szövetség az európai jóléttel kapcsolatos kutatás, oktatás. A mielőbbi közös munka megteremtése érdekében meghívta a II. János Pál Pápa Egyetem vezetését Szegedre, az együttműködési szerződés aláírására. 

Az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese a közös értékekről, a magyarok és a lengyelek közös útjáról beszélt. Zakar Péter hangsúlyozta, az SZTE 12 karán szinte minden diszciplína megtalálható, az intézmény magas szintű együttműködésekben vesz részt. 

A nemzetközi kooperáció fontosságára a BBTE tanulmányi rektorhelyettese, Soós Anna is kitért. Felvetette, érdemes lenne olyan együttműködést kötni, amely az intézmények doktori képzésében lehetővé tenné a közös diploma kiállítását. Ezzel egy elitképzés valósulhatna meg. 

Az egyetemi vezetők megbeszélését követően a delegáció megtekintette a Wawel székesegyházat Zdzisław Sochacki prelátus vezetésével. A szegedi és a kolozsvári egyetemi küldöttség elhelyezte a tisztelet koszorúit Szent Hedvig és az egyetemalapító Báthory István sírjánál. 

„Vagy ne született volna, vagy ha született, örökké élne” – tartja egy lengyel mondás Báthory István erdélyi fejedelemről és lengyel királyról. A humanista műveltségű Báthory István 1571. május 25-én emelkedett az erdélyi fejedelmi székbe, ahonnan útja a lengyel trónig vezetett. Báthory 1579-ben Vilniusban egyetemet alapított, majd 1581-ben hasonló szándékkal megalapította Kolozsvárott a mai Szegedi Tudományegyetem és a BBTE jogelődjének számító jezsuita kollégiumot. 

A koszorúzási ünnepséget követően a delegáció megtekintette Magyarország Kormányának ajándékát, Zsigmond Ágost gyermekpáncélját a Wawel királyi várban, majd részt vett a Szent II. János Pál pápa szobor- és emléktábla-avató ünnepségén.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?