125 éves a nagybányai művésztelep, online előadásokban mutatják be

Online közvetített előadássorozatot indít a Főtér Fesztivál Egyesület a nagybányai művésztelep megalapításának 125. évfordulója alkalmából, az első három részt a helyi Várvédő Galériából online közvetítik havonta egyszer. Az első előadás csütörtök délután követhető a Főtér Fesztivál Facebook-oldalán.

A modern magyar festőművészetet elindító mozgalom 1896-tól kezdve bontakozott ki a nagybányai művésztelepen, Hollósy Simon, Réti István, Ferenczy Károly, Thorma János és Iványi-Grünwald Béla részvételével. A művésztelep 1902-től szabad iskolává alakult, ahol az új magyar festőgeneráció majd minden jelentős alakja megfordult, és amelynek csak a második világháború vetett véget.Hollósy Simon és tanítványai | forrás: nagybanya.ro

Várvédő Zsolt műkereskedő és galériavezető, valamint Pintér Zsolt tervezőgrafikus, a Nagybánya.ro szerkesztője csütörtök este 18 órától a művésztelep kezdeteiről beszélget, választ keresve arra, hogy miért éppen egy kis magyarországi bányavárosban alakult ki ez a jelentős, a naturalizmus és a plein air irányzat eredményeit honosító iskola. Az előadás címe: A XIX. század vége és a XX. század eleje a művészetben Európában és Nagybányán. Miért éppen Nagybánya?

Az előadássorozat első három része a művésztelep kialakulásáról, múltjáról, örökségéről, és a mai nagybányai művészetről fog szólni. A három nagybányai előadást a tervek szerint kiegészíti egy kecskeméti és egy visegrádi előadás az ottani művésztelepekről, kapcsolatokról, múltról és jelenről. A rendezvény fővédnöke Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?