Bulizhatnak-e már tömegek idén nyáron? Erdélyi fesztiválok szervezőit kérdeztük a terveikről

Minden jel arra mutat, hogy megfelelő átoltottsági arány esetén idén már nem maradnak el a népszerű nyári fesztiválok. Gergely Balázst, a Kolozsvári Magyar Napok főszervezőjét és Rés Konrádot, a Vibe fesztiváligazgatóját kérdeztük a terveikről.

Jelenleg egy tárcaközi bizottság dolgozik a nyári fesztiválok megtartásának forgatókönyvein, de ha a kormányzati illetékesek és a politikusok nyilatkozatainak hinni lehet, minden esély megvan arra, hogy a tavalyi évtől eltérően idén már akár tömegek is bulizhatnak a népszerű rendezvényeken. Nagyon sok múlik azonban azon, hogy mekkora lesz az átoltottsági arány a nyári hónapokban.

Legalábbis erről beszélt Florin Cîțu miniszterelnök a rendezvényipar képviselőivel tartott múlt heti kolozsvári találkozóján. Utóbb Emil Boc polgármester megerősítette azokat a kormányzati forrásokból származó sajtóértesüléseket, miszerint a hatóságok augusztustól engedélyezik a fesztiválok megtartását a beoltott, negatív Covid-teszttel, illetve antitestekkel rendelkező személyek részvételével. De ennek feltétele, hogy a beoltottak száma június elsejére elérje az ötmilliót, augusztus elsejére pedig a tízmilliót.

Kérdésre válaszolva Kolozsvár polgármestere azt is elmondta: elképzelhetőnek tartja a fesztiválok megtartását akkor is, ha a beoltottak száma nem éri el júniusra az ötmilliót és augusztusra a tízmilliót, de ez esetben kevesebb résztvevővel. „Az elképzelés az, hogy magas átoltottsági arány esetén nagy, alacsony ráta esetén csak korlátozott lehet a résztvevők száma” – magyarázta.

Rés Konrád: azt akarjuk, hogy ugyanolyan élményt adjon a Vibe, mint eddig

A marosvásárhelyi Vibe fesztiváligazgatója, Rés Konrád megkeresésünkre elmondta: már jó ideje készülnek az idei évre, több opciójuk is van, akár arra is fel vannak készülve, hogy csak ősz elején szervezhetik meg a rendezvényt. Közlése szerint nem döntöttek még véglegesen semmiről, követik azt, hogy miként halad az oltási kampány, előbb szeretnék megtudni, milyen mértékben oldják fel a korlátozásokat.

„Mindenképpen nagyon jó dolognak tartjuk, hogy egyáltalán beszélünk a fesztiválok sorsáról. Abból, amit nyilatkozott a kulturális miniszter és a miniszterelnök is, úgy gondoljuk, hogy jó úton haladunk. Még nem akartunk nagyon előrefutni, mivel nem tudjuk, hogy a feltételek mik lesznek, és hogy azok majd megfelelőek-e a mi fesztiválunknak” – nyilatkozta a Vibe főszervezője.

Rés Konrád elmondta, több opciójuk van, de nem akarják nagyon „beleélni magunkat”, mivel még minden bizonytalannak látszik. Az egyik legnagyobb dilemmájuk, hogy a szokásos nyári dátumon, vagy egy ősz eleji dátumon szervezzék-e meg Vibe fesztivált. Mindenképpen több ezer fős rendezvényt szerveznének, mivel csak így tudnának ugyanolyan élményt biztosítani a fesztiválozóknak, amit ők a Vibe-tól megszoktak.

„Ha csak 500 főt engedhetünk be, akkor azzal mi nem tudunk számolni, az nem a mi rendezvényünk lenne, hanem egy teljesen más kaliberű fesztivál. Nekünk csak az lenne jó opció, ha több ezer fős rendezvényt tarthatnánk, mert azt akarjuk, hogy ugyanolyan élményt adjon a résztvevőnek, mint eddig” – magyarázta.

Rés Konrád szerint a fesztiválozók tartják bennük a lelket, mivel folyamatosan reagálnak, támogató módon, és mindenki már alig várja, hogy újra elmehessen egy fesztiválra. Ő azt üzeni a fesztiválozóknak, hogy legyenek türelmesek, továbbra is támogassák a Vibe csapatát, mivel ez nagyon nagy segítség számukra. „Azt üzenem, hogy lesz Vibe fesztivál, ne aggódjanak, csak még meg kell várni, hogy milyen feltételek mellett” – jelentette ki.

Mi lesz a Kolozsvári Magyar Napokkal?

Gergely Balázs, a Kolozsvári Magyar Napokkal főszervezője úgy vélte, a tavalyi évhez képest túl sok minden nem változott idén, és a rendezvény felelős módon történő megszervezéséhez tudnia kell, hogy megvalósulhat-e, amit tervez, ha ugyanis nem, akkor „nagyon nagyot lehet bukni”. „Egy nagyrendezvény esetében a felkészülési időszak legalább egy éves, és most nagyon nehéz úgy szervezni, hogy a céldátumok előtt néhány hónappal még nem tudjuk, hogy mit lehet csinálni és mit nem, ezért a tavalyi gyakorlatot követjük” – nyilatkozta portálunknak.

A KMN tavalyi szlogenje az volt, hogy „Ami belefér”, és így viszonyulnak idén is a helyzethez. Gergely Balázs elmondta, mivel a KMN nem zenei fesztivál, hanem kulturális rendezvénysorozat, azt a kötelező minimumot, amit meg lehet csinálni, megpróbálják megvalósítani. Fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy az oltás kulcskérdés, és a beoltottak száma fogja befolyásolni a fesztiválok sorsát is.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A Kolozsvári Magyar Napok esetében „egy kicsit nehezebb a helyzet”, mivel válaszokat várnak olyan kérdésekre, hogy mi lesz például a gyerekekkel, hiszen kiemelt célközönségei a rendezvénysorozatnak a gyerekek és a családok. Gyerekek pedig jelenleg nem kaphatnak oltást, és ha csak beoltottak vehetnek részt egy-egy rendezvényen, akkor az „nagyon komolyan csorbítaná” a KMN teljességét – magyarázta.

Gergely Balázs arról is beszélt, hogy tavaly nagyon sikeresnek bizonyult az események élő közvetítése, a KMN Tv, mivel így közel tudták vinni a programokat azokhoz, akik fizikailag nem tudtak jelen lenni a rendezvényeiken, és a főszervező úgy gondolja, hogy ez az idénre nézve is egy jó „mankó” lehet.

A Double Rise már az időpontot is meghirdette

Vannak azonban olyan rendezvényszervezők, akik nem várják meg az átoltottsági arány alakulását. Szerdán a Double Rise fesztivál Facebook-oldalán bejelentették, hogy augusztus 12–14. között Torockón szervezik meg a közkedvelt összművészeti rendezvényt.

Közzétette: Double Rise Festival – 2021. április 20., kedd

 „Hosszú ideje várjuk, hogy újra ránk virradjon a kettős napfelkelte, és együtt élvezhessük a sugarait a Double Rise fesztiválon. 114 nap múlva, augusztus 12. és 14. között három napon keresztül közösen ünnepeljük azt, hogy újra találkozhatunk a Székelykő lábánál. Addig is mi azon dolgozunk, hogy egy szuper barátságos Double Rise fesztivállal folytassuk azt, amit öt évvel ezelőtt együtt kezdtünk el” – olvasható a bejegyzésben.

Egy nappal korábban a kolozsvári Jazz in the Park fesztivál szervezői bejelentették, hogy a két koncepciót egyesítve végül szeptember 2. és 5. között egyetlen rendezvényt szerveznek meg. A 2021-es Jazz in the Park fesztivál a város több pontján zajlik majd: a falumúzeumban, a Iulius Parkban, a Mezőgazdasági és Állatorvosi Egyetem parkjában és a Bánffy-palotában.

(Címlapfotó forrása: a Double Rise Facebook-oldala)

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?