Benedek Elek munkásságát ismertető munkafüzetekkel gazdagodtak a marosvásárhelyi kisiskolások

Benedek Elekről szóló munkafüzetet adományozott az Ausztriai Magyar Pedagógusok Egyesülete több száz marosvásárhelyi gyermeknek. A csütörtöki ünnepélyes átadást a Marosvásárhelyi Református Általános Iskolában tartották meg.

Az eseményen részt vett Nagy Eleonóra, az Ausztriai Magyar Pedagógusok Egyesületének (AMAPED) képviselője is, ő hozta a több száz munkafüzetet ajándékba az ünnepségen részt vevő gyermekeknek.

Fotó: Benedek Huszár Botond

„A 2004-ben megalakult Ausztriai Magyar Pedagógusok Egyesületének fő foglalkozása a magyar nyelvű oktatás biztosítása a bécsi magyarok számára és nemcsak. A bécsi magyar közösség mindig különös figyelemmel viszonyult Benedek Elek műveihez. A Mentsik Szilvia által vezetett Bécsi Magyar Iskola képzési programjában részt vevő óvódások, kisiskolások tananyagában szinte minden héten szerepelt egy-egy vers vagy mese, ami az élővilágról, családról vagy a szülőföldről szólt” – részletezte Nagy Eleonóra.

Mint mondta, ünnepi alkalmakkor, amikor előadóművészek, zenészek, mesemondók érkeztek az iskolába, gyakran Elek apó műveit dolgozták fel a gyerekek számára. Ezek után nem meglepő, hogy érett, forrt az ötlet, hogy oktatói célzattal könyv vagy munkafüzet formájában is elérhető legyen Benedek Elek élete, munkássága – fejtette ki. Ennek elkészítésére vállalkozott a bécsi magyar iskola és az AMAPED gondozásában megjelent munkafüzet szerzőcsoportja. Kiadványukban Benedek Elek meséit, verseit dolgozták fel esztétikus és didaktikus formában. A nyomtatott változat, online elérhető tartalommal kiegészítve, Elek apó munkásságába, életébe is betekintést enged.

Fotó: Benedek Huszár Botond

Hozzátette, a munkafüzet azért is jött létre, hogy a kisebbségben élő magyar közösségekben, a diaszpórában, a szórványban segíteni lehessen a magyar nyelvű oktatást. Mint fogalmazott, a cél az, hogy minél több gyerek találkozzon a magyar nyelvvel, a magyar népmesével, arra ösztönzik őket, hogy olvassanak, tanulmányozzák a nyelv szépségeit, minél jobban elsajátítsák azt. A legjobb módja ennek a magyar népmese olvasása, hiszen ezt gyermek és felnőtt egyaránt szereti, és mivel Elek apó a magyar nemzet egyik legnagyobb mesemondója, az AMAPED őt választotta kiindulási pontnak – részletezte az egyesület képviselője.

A Benedek Elek munkafüzet szellemi tartalmának megfogalmazásában részt vett Bardócz Orsolya, Benedek Elek ükunokája. Az ünnepségre küldött levelében a következőképpen fogalmazott: „Elek apó meséi a főszereplő királyfik és a világszép királylányok, a válogatott szegénylegények, boszorkányok, a kacsalábon forgó kastélyok és hétmérföldes csizmák világa. Olvassátok és olvastassátok szüleitekkel Dundi Anyó, Nyúlanyó meséit, a kóbor cica, a perlekedő két kiskakas, a kis bundás kutya és Cérnaúrfi viszontagságos kalandjait, Brekeke úr és a Pestre tévedt kecske strófákba szedett mulatságos történeteit. Legyetek ti is királyfik és világszép királylányok, legyetek Székelyföld mesemondói.”

Az ünnepségre hangolódva a Marosvásárhelyi Református Általános Iskola Benedek Elek-emlékheteket tartott.

Fotó: Benedek Huszár Botond

„Amióta megtudtuk, hogy az Ausztriai Magyar Pedagógusok Egyesületének képviselője meglátogat bennünket és abban a kiváltságos helyzetben leszünk, hogy megkapjuk ezeket a munkafüzeteket, úgy gondoltuk a kollégáimmal, hogy minden osztályban a sajátos életkori tulajdonságoknak megfelelően foglalkozunk Elek apóval. Nagyon sok mesét hallgattunk, tematikus rajzokat, kézimunkákat készítettünk, énekeltünk, verset hallgattunk és verset tanultunk. A negyedik osztályosok kész portfóliót is készítettek Benedek Elek munkásságáról. A legnagyobb sikert Benedek Elek Megjöttek a fecskék című verse érte el, ezt minden gyerek örömmel tanulta”– mondta Géczi Melinda-Erzsébet előkészítő osztályos tanítónő, az ünnepség egyik főszervezője.

Az ünnepségen a kisdiákok Géczi Melinda-Erzsébet és kollégái irányításával Benedek Elek verseit, illetve meséit adták elő, továbbá bemutatták az Elek apóról általuk készített tárgyakat, képeket, festményeket, üzeneteket. Emellett minden kisdiák elhozta a kedvenc, Elek apó által írt meséskönyvét, ezzel is jelezve, Elek apó szellemi hagyatéka él, továbbadódik, hiszen Benedek Elek mindenkié.

A munkafüzeteket a Szabadság utcai Buborék tanoda kisdiákjai is megkapták, illetve több más intézmény is részesül az AMAPED adományából.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?