Marosvásárhelyen indul a Tamási Áron emlékév

A 125 éve született Tamási Áron életműve köré szerveződő események január 22-én, Marosvásárhelyen, a magyar kultúra napja alkalmából indulnak. A helyszín jelképes, hiszen a kommunista diktatúra idején mellőzött Tamási Áron 1956 októberében tért vissza íróként Erdélybe, és itt olvasta fel előző éjszaka írt novelláját.

„Egy nagyon jó alkalom, hogy odafigyeljünk Tamási Áronra, hiszen ő egy etalon, egy olyan értékmegőrző folyamatos forrás amivel foglalkozni kell” – nyilatkozta a Maszolnak Török Viola, a marosvásárhelyi Spectrum Színház rendezője. A Tamási Áron emlékév alkalmából a marosvásárhelyi Kultúrpalotában az általa rendezett Tündöklő Jeromos című előadást fogják bemutatni. Fotó: Szalay Zoltán/Fortepan

Kiemelte, a mai napig érvényes Tamási Áron híres gondolata, miszerint ,,azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne”. Ez egy örök érvényű igazság, olyan üzeneteket fogalmaz meg, amik nem évülnek el. Az író székely világlátása állandóan tükrözi, szembesíti a magyar kultúrát, felhívja a figyelmet arra, hogy folyamatosan dolgozni kell a megmaradásért, ugyanakkor arra is ösztönöz, hogy a magyar kultúra ne maradjon le a modern irányzatoktól. Ezt a két irányzatot ötvözni kell és akkor az értékek újraértékelése aktuális marad. A Spectrum Színház és a Maros Művészegyüttes közös produkciója a színház és a néptánc, népzene világát is összekapcsolja, és egymást kiegészítve fogalmazzák meg a közönség számára Tamási Áron gondolatiságát – összegezte szerkesztőségünknek Török Viola.

„Január 22-én a Kultúrpalotában több esemény is várható. A Magyar Konzulátus által szervezett esemény mellett, a Maros Megyei Múzeum irodalmi nappal készül, ahol Markó Béla költő lesz a meghívott vendég. Emellett a Maros Megyei Múzeum művészeti osztálya egy új koncepcióval újranyitja a Magyar Képtárat, valamint este 7 órától lesz látható a Spectrum Színház és a Maros Művészegyüttes előadása” – nyilatkozta a Maszolnak Szántó Lóránt, a Maros Megyei Múzeum Kultúrpalota Adminisztrációjának osztályvezetője.

A Tamási Áron-emlékév főbb programjaival kapcsolatosan A. Szabó Magda projektvezető budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, Magyarországon, a Kárpát-medencében és a diaszpórában egyaránt lesznek események, köztük színházi előadások, kiállítások, irodalmi estek, próza- és esszéíró verseny, novellapályázat és illusztrációs pályázat. Az emlékév alkalmából díszkiadásban jelenik meg Tamási Áron leghíresebb műve, az Ábel-trilógia egy erdélyi grafikus illusztrációival. Tanulmánykötetekkel és folyóirat-emlékszámmal is tisztelegnek az író előtt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?